Tienduizenden Nederlanders maken dit jaar gebruik van de mogelijkheid om een eenmalige belastingvrije schenking te doen van maximaal 100.000 euro. Er kan nogal wat mis gaan bij zo'n schenking. Voor een hoop gezinnen zal dit volgend jaar resulteren in een vervelende acceptgiro van de belastingdienst. De schenkbelasting kan in het ergste geval oplopen tot wel 30% van het geschonken bedrag.
Zorg ervoor dat het u niet overkomt! Hierbij vijf valkuilen die u moet vermijden:

Te laat afgelost

Verwerkt de bank de aflossing op de hypotheek pas na 1 januari 2015? Dan hebt u volgens de belastingdienst de schenking pas ontvangen na het verlopen van de regeling en moet u schenkbelasting betalen. Bij veel banken geldt dat u de aflossing uiterlijk in november moet aankondigen om nog dit jaar te kunnen aflossen. Het uitsmeren van een schenking over 2014 en 2015 om zo een boeterente te ontwijken, kan resulteren in heffing van schenkbelasting.

Verkeerde lening afgelost

U hebt alleen recht op de vrijstelling als u een lening aflost waarvan u de hypotheekrente mocht aftrekken. De vrijstelling geldt dus niet bij aflossing van een consumptieve lening, doorlopend krediet, de hypotheek op uw vakantiewoning of een zakelijke lening. Ook niet als u daarvoor een hypotheekrecht heeft verleend aan de bank.

Op tijd gekocht maar te laat geleverd

Krijgt u een schenking voor de aankoop van een woning maar bent u nog niet bij de notaris geweest? Let er op dat de akte van levering bij de notaris vóór 1 januari 2015 moet worden getekend. Wordt u pas later eigenaar, dan heeft u geen recht op de vrijstelling. Wanneer de aankoop alleen door kan gaan met een belastingvrije schenking terwijl het onzeker is of de hypotheek op tijd is geregeld, dan doet u er verstandig aan om een voorbehoud op te nemen in de koopakte.

Geen volledige vrijstelling

Veel mensen realiseren zich niet dat de vrijstelling lager is wanneer u al eens een eenmalige schenking heeft gedaan. Stel: u hebt uw kind in 1995 de eenmalige schenking gegeven van 38.277 gulden en daarvan destijds - zoals gebruikelijk was - de belastingdienst op de hoogte gesteld. Schenkt u nu 100.000 euro met een beroep op de vrijstelling, dan zult u van de belastingdienst een acceptgiro ontvangen voor 1.737 euro schenkbelasting.

Het schoonkind probleem

Het is gebruikelijk om de schenking alleen aan het eigen kind te geven. Maar wat als uw kind daarmee de hypotheekschuld van zijn/haar partner aflost? Sommige adviseurs zijn van mening dat het mis gaat als de schenking groter is dan het aandeel van uw kind in de gezamenlijke hypotheekschuld. Over het meerdere (dat afgelost wordt op het deel van uw schoonkind) zou dan schenkbelasting moeten worden betaald. Extra voorzichtigheid is geboden indien uw kind en schoonkind geen fiscaal partners zijn. Als uw schoonkind eigenaar is van de woning, zal een belastingvrije schenking aan uw kind niet mogelijk zijn.
 

Bron: PlasBossinade

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Schenk- en erfbelasting

7

Gerelateerde artikelen