Het appartementsrecht is te veel doorgeslagen naar het eigendomsrecht, waardoor niet-willende eigenaars te veel bescherming genieten. Wijziging van afspraken via de splitsingsakte tussen eigenaars in een appartementencomplex, bijvoorbeeld om duurzaamheidsmaatregelen toe te kunnen passen, verlopen daardoor moeizaam.

Dat constateert Claudia Siewers in haar proefschrift dat zij op vrijdag 9 december 2022 verdedigt aan de Open Universiteit in Heerlen. Zij is in het dagelijkse leven directeur van de Stichting Visitatie Woningcorporaties Nederland.

Meer dan 2,1 miljoen woningen in Nederland zijn appartementen. De eigenaars wonen in een gemeenschappelijk gebouw en maken daarom samen afspraken over dat gebouw. Het appartementsrecht bestaat uit eigendomsrecht, gemeenschapsrecht en verenigingsrecht. In 2005 werd dit appartementsrecht op een aantal delen grondig aangepast.

Siewers onderzocht of de verhouding tussen het eigendomsrecht en het verenigingsrecht in het appartementsrecht nog in balans is. Een van de delen die in 2005 zijn aangepast, is het wijzigen van de splitsingsakte. Dit is een uitgebreid proces, want de eigendomsrechten van de eigenaars moeten zijn gewaarborgd. In de praktijk blijkt het vaak ook een moeizaam proces. Siewers richt zich in haar onderzoek op de vraag hoe de afspraken tussen eigenaars in een appartementencomplex makkelijker kunnen worden veranderd.

Om de splitsingsakte te kunnen wijzigen, is nu een meerderheid van vier vijfde van de eigenaars vereist. Siewers beveelt in haar proefschrift aan deze meerderheid omlaag te brengen naar bijvoorbeeld twee derde.

Bron: Open Universiteit

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Fiscaal ondernemingsrecht

14

Gerelateerde artikelen