Ondernemer Wendy van Ierschot pleit in het FD voor een belastingvrije compensatie via de werkkostenregeling van werknemers met hoge energierekeningen. "Bepaal dat de medewerker de energierekening van maximaal een jaar geleden moet inleveren én die van vandaag. Geef de werkgever de ruimte om tot 100% van het verschil belastingvrij te vergoeden", is haar idee.
Van Ierschot is tegenstander van de vakbondswens om de lonen automatisch te laten stijgen met de inflatie. "De gemiddelde winst in een mkb-bedrijf is minder dan 10%. Dan zouden we nu 12% loonsverhoging moeten doorvoeren, van welk geld?", vraagt ze zich af.
Bovendien vreest de ondernemer dat met de loonstijging een extreme loon-prijsspiraal in gang wordt gezet. Een algemene loonsverhoging geeft immers hogere belastingdruk en werkt door in verzekeringen voor arbeidsongeschiktheid, pensioenen en andere zaken.
Mensen vragen echter niet om een hoger pensioen maar willen hulp met hun torenhoge rekeningen, zo is de overtuiging van Van Ierschot. De meest directe, makkelijke en effectieve methode is volgens haar om werkgevers de ruimte geven om mee te betalen aan de energierekening zonder dat daarover loonheffingen betaald hoeven te worden. De grootste pijn zit immers in de energierekening die bij haar medewerkers soms met meer dan €600 per maand stijgt, zo stelt Van Ierschot vast in het FD.
Lees ook het thema De werkkostenregeling: gerichte vrijstellingen en eindheffingen.
Bron: FD
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Loonbelasting