Het blijkt technisch buitengewoon ingewikkeld te zijn voor de Belastingdienst om de bezitter van een digitale bewaarportemonnee te identificeren en voor de handelsplatforms om de bezitter van een cryptowallet te achterhalen. Om dit potentieel verhuld vermogen toch te betrekken in de belastingheffing, stelt fiscalist Johan Loo voor om de cryptobezitter te stimuleren vrijwillig aangifte te doen van zijn belegging via de invoering van een 'milde inkeerregeling'.

Voor de belastingheffing is het van groot belang om te weten te komen hoeveel cryptovaluta iemand bezit. Bezit een belastingplichtige cryptovaluta in een wallet, dan behoren de cryptovaluta in de regel tot de rendementsgrondslag in box 3. Aldus moeten de cryptovaluta naar de waarde in het economisch verkeer op de peildatum van een kalenderjaar (1 januari) worden vermeld in de aangifte inkomstenbelasting.

Wanneer de Belastingdienst een controle wil uitvoeren om te verifiëren of en hoeveel cryptovaluta een particulier bezit, dan loopt de Belastingdienst tegen een probleem aan. Het is namelijk ontzettend moeilijk om op een betrouwbare wijze de belastingplichtige achter een wallet te verifiëren. Cryptovaluta staan niet in de cloud en worden (nog) niet gerenseigneerd. De kans dat veel cryptovaluta in de aangiften inkomstenbelasting zijn vermeld lijkt dan ook gering. Uit een Zweeds onderzoek blijkt dat wereldwijd de bereidheid van cryptobezitters om cryptovaluta als bitcoin en ethereum aan te geven bij de lokale belastingdiensten bijzonder laag is.

De verwachting is dat met de komst van de Europese richtlijn DAC8 de Belastingdienst beter in staat moet zijn om het overgrote deel van de Nederlandse cryptobezitters te identificeren. Voor het zover is, is Johan Loo voorstander van de invoering van een 'milde inkeerregeling' om de goedwillende belastingplichtige tegemoet te komen. Mild, zo schrijft hij in een artikel in het Weekblad fiscaal recht, betekent in dit opzicht dat voor een periode van twee jaar geen boete, strafrechtelijke vervolging en/of verlengde navordering plaatsvindt.

De inkeerregeling of 'vrijwillige verbetering' heeft jaren lang gegolden voor mensen met verhuld vermogen (zwart geld) in met name het buitenland. Met ingang van 1 januari 2018 en 1 januari 2020 is de inkeerregeling aanzienlijk beperkt en geldt deze niet meer voor verbeteringen van zowel box 2- als box 3-inkomen.

Johan Loo is belastingadviseur bij Grant Thornton en blogt over blockchain op consensusbased.com. Zijn artikel 'Inkeren: cryptobezitters in box 3' in het Weekblad is te lezen op de informatieportal Navigator van Wolters Kluwer (login vereist). Lees ook het thema Blockchain, crypto-munten en fiscaliteit.

Bron: Redactie TaxLive

Focus: Focus

Rubriek: Inkomstenbelasting

Informatiesoort: Nieuws, Navigatornieuws

244

Gerelateerde artikelen