Uit Zweeds onderzoek blijkt dat wereldwijd de bereidheid van cryptobezitters om valuta als bitcoin en ethereum aan te geven bij de lokale belastingdiensten bijzonder laag is en blijft steken op 0,53 procent. De bereidheid in Westerse landen is wel hoger. In Nederland doet 1,5 procent van de cryptobezitters aangifte bij de fiscus.

Het Zweedse Divly, een 'belastingcryptoplatform', heeft 24 landen onderzocht naar de tax compliance van cryptobezitters in 2022. Finse cryptobezitters lijken het meest bereidwillige volk om aan hun fiscale verplichtingen te voldoen met maar 'liefst' een percentage van 4,09. In Europa wordt Finland gevolgd door Oostenrijk (2,75), Duitsland (2,63), VK (2,61), Noorwegen (2,43), Zweden (1,72) en dan Nederland.

Italië staat onderaan de lijst van Europese landen met 0,26 procent. Italianen hoefden in 2022 hun cryptobezit alleen aan te geven bij een waarde van meer dan € 51.645. De Verenigde Staten en buurland Canada scoren relatief hoog met respectievelijk percentages van 1,62 en 1,65.

De Aziatische landen halen het gemiddelde percentage flink omlaag. De Filipijnen scoren wereldwijd het laagst met slechts een compliance van 0,03 procent. De Filipijnse belastingdienst rekent dan ook 35 procent belasting over het cryptovermogen, maar alleen als het totaal uitkomt op meer dan 4500 euro, zo staat te lezen in het Global Cryptocurrency Taxation Report.

In Nederland behoren cryptovaluta tot bezittingen in box 3. Inkomsten uit de cryptohandel in de vorm van koerswinsten worden niet belast. Als beroepsmatige activiteit is het weer wel belast.

Bron: Divly

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

161

Gerelateerde artikelen