Organisaties die gebruikmaken van de WBSO hebben met de RDA een extra aftrekpost voor de kosten en uitgaven die zij maken bij R&D-werkzaamheden. Het is goed om te weten dat de dagtekening van de RDA-beschikking bepalend is voor het jaar waarin het fiscale voordeel verrekend kan worden. Vooral bij correctiebeschikkingen gaat dit vaak fout en levert dit extra belastingheffing en boetes op.
Dagtekening (correctie-) RDA-beschikking is leidend
De Research and Development Aftrek (RDA) is een belangrijke aftrekpost voor bedrijven en organisaties die investeren in R&D. Onder de RDA vallen kosten en -uitgaven die direct aan R&D toerekenbaar zijn, met uitzondering van R&D-loonkosten, die vallen onder de WSBSO. In 2015 kunnen deze kosten en/of investeringen via de RDA voor 60% worden afgetrokken van de fiscale winst.
Net zoals bij de WBSO geeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) bij een positieve beoordeling een RDA-beschikking af. In deze RDA-beschikking is het RDA-bedrag vastgesteld. Het RDA-bedrag is de aftrekpost voor de aangifte winstbelasting (vennootschapsbelasting of inkomstenbelasting). De dagtekening van de RDA- beschikking is zowel voor de vennootschapsbelasting als de inkomstenbelasting bepalend voor het jaar waarin de verrekening van het RDA-bedrag plaatsvindt.
Correctie-RDA-beschikking zorgt voor problemen
Als tijdens de verplichte mededeling (binnen drie maanden na afloop van het kalenderjaar waarop de RDA-beschikking betrekking heeft) blijkt dat de daadwerkelijk gemaakte kosten en uitgaven lager zijn uitgevallen dan wat er is verleend, dan volgt voor het verschil een correctie-RDA-beschikking. Deze correctie dient ten bate van de winst te worden gebracht in de aangifte winstbelasting. De dagtekening van de correctie-RDA-beschikking is bepalend voor het jaar waarin dit bedrag in de aangifte verwerkt moet worden. Deze verwerking is wettelijke bepaald en onjuiste verwerking kan leiden tot extra belastingheffing en een fiscale boete.
Altijd de (correctie-) RDA-beschikking verrekenen in het juiste belastingjaar
Stel, bedrijf X heeft in 2014 een RDA-beschikking ontvangen voor in totaal 150.000 euro kosten en uitgaven. Helaas heeft het bedrijf in 2014 maar 100.000 euro aan kosten en uitgaven gemaakt en betaald voor R&D-werkzaamheden. Het bedrijf heeft hiervan uiterlijk 31 maart 2015 keurig een mededeling gedaan. Bedrijf X ontvangt in april 2015 een correctie-RDA-beschikking, met een RDA-bedrag dat ten bate van de winst dient te worden gebracht van 30.000 euro, namelijk: toegekend – gerealiseerd = 50.000 euro x 60%.
Zodra blijkt dan minder kosten en uitgaven zijn gemaakt, zijn veel administrateurs en controllers in het bedrijfsleven geneigd om in 2014 slechts een deel van het RDA-bedrag in de beschikking te verrekenen in de aangifte winstbelasting 2014. In bovenstaand voorbeeld verrekenen ze dus slechts een RDA-bedrag van 60.000 euro (100.000 euro x 60%) in plaats van de volledig toegekende 90.000 euro. Op zich best logisch want dat ligt in lijn met de bekende "reken je niet rijker dan je denkt" accounting principes, er is immers slechts voor 100.000 euro aan kosten en uitgaven gemaakt. Dit is alleen niet verstandig, want de correctie-RDA-beschikking die in 2015 wordt verstrekt, moet ondanks de lagere claim in 2014 toch in de aangifte winstbelasting van 2015 worden bijgeteld. Met andere woorden, altijd de volledige beschikking verrekenen in het juiste belastingjaar.
Bron: PNO Consultants
2