Mag in een testament aan een derde de bevoegdheid worden verleend om – na erflaters overlijden – te bepalen wie, bijvoorbeeld, de erfgenamen zijn of wie als executeur optreedt? Ofwel, in hoeverre is wilsdelegatie in het erfrecht geoorloofd?
 In het proefschrift Wilsdelegatie in het erfrecht staat deze vraag centraal. Het proefschrift heeft tot doel de civielrechtelijke grenzen van wilsdelegatie in het erfrecht bloot te leggen. Het belang hiervan is gelegen in een praktische behoefte om flexibel te kunnen testeren. Met een flexibel testament kan namelijk optimaal, zowel civiel- als fiscaalrechtelijk, worden ingespeeld op de omstandigheden ten tijde van het overlijden. Tegen delegatie werd in de literatuur evenwel doorgaans huiverig aangekeken. Wilsdelegatie werd veelal in één adem genoemd met het woord ongeoorloofd. Onterecht volgens Nathalie Bauduin. In haar proefschrift maakt zij schoon schip met de idee van een algemeen erfrechtelijk delegatieverbod en geeft zij toetsstenen waarmee kan worden beoordeeld in hoeverre wilsdelegatie is toegestaan.
 
Nathalie Bauduin (1985) haalde aan de Universiteit Maastricht haar bachelor Nederlands recht en aan de Radboud Universiteit haar bachelor Notarieel recht, evenals de dubbele master Nederlands & Notarieel recht. Sinds 2010 promoveert zij bij het Centrum voor Notarieel Recht van de Radboud Universiteit.

Bron: Radboud Universiteit

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Erfrecht

38

Gerelateerde artikelen