Er moet veel meer gedaan worden om belastingontwijking tegen te gaan, vinden PvdA en GroenLinks. De linkse partijen komen met een plan dat miljarden moet opleveren aan belastinggeld dat Nederland en andere landen nu mislopen. Er mogen geen geheime rulings meer worden gemaakt tussen de fiscus en grote bedrijven. En trustkantoren moeten verboden worden, stellen de oppositiepartijen.
Partijleider Jesse Klaver van GroenLinks en PvdA-Europarlementariër Paul Tang presenteren daarom een initiatiefnota. Dat plan bevat 28 voorstellen "om stromen van fout en zwart geld in te dammen", zoals Tang het omschrijft. Nog steeds zijn er manieren voor grote bedrijven om onder hun belastingplicht uit te komen. "Ons kabinet blijft deze constructies faciliteren", aldus Klaver.
Een van die voorstellen is het verbod op de trustsector. Trustkantoren verlenen diensten zoals het beheren van ondernemingen en geldstromen, het regelen van vestigingsadressen voor bedrijven en het opzetten van brievenbusfirma's. PvdA en GroenLinks zien "maatschappelijk en moreel gezien geen reden waarom wij als Nederland trustkantoren zouden moeten willen hebben".
Aan een verbod kleven wel "juridische risico's", erkennen Tang en Klaver. Het kan mogelijk in strijd zijn met mensenrechtenverdragen en handhaving kan een probleem zijn. Toch vragen de partijen het kabinet om de juridische mogelijkheden tot zo'n verbod uit te werken.
Ook moeten afspraken tussen de Belastingdienst en multinationals openbaar worden, vinden GroenLinks en de PvdA. Eerst waren deze rulings helemaal geheim, inmiddels worden er geanonimiseerde samenvattingen gepubliceerd. Volgens de Belastingwet mogen gegevens niet worden vrijgegeven. De partijen willen het wetsartikel dat dit tegenhoudt herzien. Daardoor kunnen afspraken helemaal openbaar worden, afgezien van "persoonlijke data en concurrentiegevoelige informatie".
De linkse partijen kwamen al eerder met een voorstel om gaten in box 2 aan te pakken, waarin het inkomen uit een aanmerkelijk belang (zeker 5 procent aan aandelen) wordt belast. Dit wordt ook weleens de 'pretbox' genoemd. Ze vragen het kabinet die plannen uit te werken, net als de eerder geopperde versobering van een fiscaal voordelige opvolgersregeling voor bedrijven.
Ook willen de partijen belastingontwijking internationaal aanpakken. Zo moeten bedrijven sneller op Europese lijsten van belastingverdragen komen. Alle landen waarvan de winstbelasting in de praktijk laag uitvalt en landen die niet meewerken aan informatie-uitwisseling komen wat PvdA en GroenLinks betreft automatisch op zo'n lijst.
Bron: ANP