Voor de hoorzitting worden vertegenwoordigers uit de advieswereld, de wetenschap, de rechterlijke macht en van de Belastingdienst zelf uitgenodigd, aldus Groot. Ook datgene wat bekend is over het recent door staatssecretaris Weekers bij de Raad van State ingediende voorstel tot wijziging van de Algemene wet inzake rijksbelastingen (AWR), zal onderwerp van discussie zijn. Weekers maakte twee weken geleden in een persbericht bekend dat hij de termijn van aangifte tot definitieve aanslag wil verkorten tot vijftien maanden, terwijl de termijn waarbinnen een navordering kan worden ontvangen, teruggebracht wordt van vijf naar drie jaar. Voor kwaadwillenden echter wordt de navorderingstermijn verlengd naar twaalf jaar. Ook wordt het makkelijker voor belastingplichtigen de aanslag te herzien.
Slordige belastingplichtige
Dat Weekers enkele maatregelen bekendmaakt terwijl het volledige wetsvoorstel ter advies bij de Raad van State ligt, is hem niet door iedereen in dank afgenomen. "Weekers maakt er politiek van en probeert er publicitair voordeel uit te halen", aldus Van Vliet.
Overigens kunnen de elementen van het wetsvoorstel die nu bekend zijn niet rekenen op algemene goedkeuring. Erik Rutten, voorzitter van de Vereniging van Hogere ambtenaren van het Ministerie van Financiën (VHMF), zei in Nieuwspoort dat het een "onzalig" voorstel was. "Te veel in het voordeel van de slordige belastingplichtige."
Focus
Rutten gaf dat oordeel tijdens zijn presentatie van de visie van de VHMF op vernieuwingen in de werkwijze van de Belastingdienst. De vereniging pleit al enige tijd voor een systeem van voldoening op aangifte. Dat zou veel capaciteit vrijmaken bij de Belastingdienst. "Tweederde van de medewerkers van de Belastingdienst is nu bezig met de IB en de Vpb, terwijl die twee belastingen tezamen goed zijn voor nauwelijks 10 procent van de belastingontvangsten." Rutten pleit voor meer focus in de werkwijze van de Belastingdienst, en dan zou de nadruk meer moeten liggen op de kwaadwillenden. "Het wordt hoog tijd dat de goedwillende belastingbetaler beter beschermd wordt tegen de slechtwillende, die al jaren niet de vereiste belasting betaalt", aldus de VHMF-voorzitter.
Experimenten
De voordelen van voldoening op aangifte werden in de discussie die volgde op de inleidingen nauwelijks betwist. Marnix van Rij, voorzitter van de NOB, pleitte voor experimenten met voldoening op aangifte in de IB. Econoom en SER-kroonlid Leo Stevens, die de discussie leidde, zei het idee te ondersteunen, maar nog te twijfelen bij "alles wat ik er dan in de VHMF-voorstellen bij krijg". Rutten stelt namelijk ook nog voor - onder andere - dat de Belastingdienst geen brieven meer verstuurt om uit te nodigen tot het doen van aangifte in de IB en Vpb, dat belastingplichtigen een boete krijgen van 2500 euro als ze niet voor 1 juni aangifte doen en dat de fiscus bij verwijtbaarheid nog zeven jaar terug mag corrigeren.
De hoorzitting in de Tweede Kamer over deze onderwerpen kan op korte termijn plaatsvinden, denkt Groot. Wachten op het advies van de Raad van State over het wetsvoorstel AWR hoeft niet, vindt hij. "De staatssecretaris trekt zijn eigen plan, zo blijkt. Dat kan de Tweede Kamer ook."
Bron: Redactie TaxLive
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Invordering