De Europese Commissie heeft op 13 december 2016 een herziening van de Europese sociale zekerheidsverordening (Vo 883/2004) aangekondigd. Het doel is om de huidige regelgeving eerlijker, duidelijker en gemakkelijker te maken.
Wat betekent dit voor internationaal mobiele werknemers?
De aanpassingen aan de Verordening 883/2004 hebben betrekking op de volgende vier gebieden:
Werkloosheidsuitkeringen
- Het wordt mogelijk om een werkloosheidsuitkering gedurende zes maanden naar een ander land te exporteren, in plaats van de huidige drie maanden.
- Lidstaten kunnen de voorwaarde stellen dat een werknemer drie maanden in de lidstaat moet hebben gewerkt, voordat hij recht heeft op een werkloosheidsuitkering uit die betreffende lidstaat. Als de werknemer minder dan drie maanden in de lidstaat heeft gewerkt, valt hij terug op de vorige lidstaat waar hij verzekerd was. Onder de huidige regels heeft een werknemer direct recht op een werkloosheidsuitkering uit de lidstaat waar hij heeft gewerkt.
- Grensarbeiders die meer dan 12 maanden in een lidstaat werkzaam zijn, krijgen in geval van werkloosheid een uitkering uit de lidstaat waar ze werkten. Onder de huidige regels ontvangen deze grensarbeiders een werkloosheidsuitkering uit het land waar ze wonen.
Langdurige zorg
De huidige Verordening bevat geen regels omtrent de aanvraag en uitbetaling van uitkeringen voor langdurige zorg voor internationaal mobiele werknemers. De Verordening zal hierop worden aangepast en er komt een apart hoofdstuk dat de coördinatie van een dergelijke uitkering regelt.
Inactieven
Voortaan kunnen lidstaten beslissen om geen uitkering toe te kennen aan economisch inactieven (i.e. individuen die niet werken en niet actief op zoek zijn naar werk, daarnaast niet voldoende bestaansmiddelen hebben en niet voldoende verzekerd zijn voor medische zorg).
Kinderbijslag
De huidige regels met betrekking tot export van kinderbijslag zullen niet worden aangepast. Dit houdt in dat er geen indexatie wordt doorgevoerd. Hierdoor wordt het bedrag aan kinderbijslag niet aangepast, indien het kind in een ander land woont, dan waar de ouders verzekerd zijn.
Achtergrond
Bovenstaande aanpassingen hebben tot doel om de huidige regelgeving te moderniseren en eerlijker, duidelijker en gemakkelijker te maken. Dit moet de mobiliteit van werknemers stimuleren en hun rechten beschermen, en tegelijkertijd een instrument bieden voor lidstaten om misbruik en fraude tegen te gaan. Daarnaast wordt er een sterkere link gemaakt tussen het land waarin de sociale zekerheidspremies worden betaald en het land waar de uitkeringen worden geclaimd, om zodoende een eerlijke verdeling van lasten onder lidstaten onderling te bereiken.
Bron: PwC
2