Het Anti-Belastingontwijking Pakket van de Europese Commissie geeft een Europese invulling aan de strijd tegen internationale belastingontwijking. Hiermee geeft de EU ook invulling aan het BEPS actieplan van de OESO tegen belastingontwijking. Het pakket, dat in totaal bestaat uit zeven onderdelen, bevat onder meer een concept Anti-Belastingontwijking richtlijn ("concept richtlijn").

Wat betekent dit?

Het is mogelijk dat bedrijven al vanaf 1 januari 2017 of 1 juli 2017 te maken krijgt met de nieuwe regels die voortvloeien uit de concept richtlijn. De Europese Commissie streeft er namelijk naar vóór 1 juli 2016 tussen alle 28 ECOFIN landen overeenstemming te krijgen over het EU-Belastingontwijking Pakket. De regels brengen waarschijnlijk veranderingen mee op het gebied van de Nederlandse vennootschapsbelasting. Zo zijn er regels voorgesteld die de aftrek van rentekosten beperken. Er zijn bijvoorbeeld ook regels voorgesteld die de werking van de Nederlandse deelnemingsvrijstelling in bepaalde situaties kunnen beperken.

Achtergrond

Het Anti-Belastingontwijking Pakket is het nieuwste initiatief van de EU om internationale belastingontwijking tegen te gaan. Zo zijn er ook al initiatieven genomen om transparantie op het gebied van belastingen in de EU te verhogen. Daarnaast heeft de Europese Commissie zich voorgenomen om de ‘Common Consolidated Corporate Tax Base' (CCCTB) te herlanceren. De CCCTB houdt kort gezegd in de invoering van een (in meer of mindere mate) geharmoniseerde Europese vennootschapsbelasting.
 
Het Anti-Belastingontwijkingpakket bestaat uit de volgende zeven onderdelen:
  • De concept Anti-Belastingontwijking richtlijn;
  • Een concept amendement op de Europese richtlijn over de automatische uitwisseling van informatie op het gebied van belastingen, voor de juiste implementatie van BEPS actiepunt 13 Country-by-country reporting;
  • Een beleidsdocument met daarin een uiteenzetting van een externe strategie (d.w.z. ten opzichte van landen buiten de EU) voor effectieve belastingheffing in de EU;
  • Een aanbeveling voor lidstaten hoe zij hun belastingverdragen kunnen vormgeven om agressieve belastingplanning tegen te gaan;
  • Een onderzoek naar agressieve belastingplanning binnen de EU;
  • Communicatie van de Europese Commissie aan het Europese Parlement en de Europese Raad over de vervolgstappen richting effectieve belastingheffing en transparantie binnen de EU; en
  • Een "Staff Working Document" van de Europese Commissie.

De belangrijkste onderdelen van de concept richtlijn

De concept richtlijn behandelt de zes belangrijke BEPS gerelateerde onderwerpen. De belangrijkste onderdelen van de concept richtlijn zijn als volgt:
  • Een renteaftrekbeperking in de vorm van een earnings stripping regeling. Op grond van deze renteaftrekbeperking zijn de rentekosten van schulden enkel aftrekbaar tot 1 miljoen euro of 30% van de EBITDA van de belastingplichtige. Hierbij geldt dat voor zover er belastbare renteopbrengsten zijn rentekosten in elk geval in aftrek komen. Verder is er een uitzonderingsmogelijkheid opgenomen op basis van de vergelijking ratio eigen vermogen/totale bezittingen van belastingplichtige ten opzichte van de groep, en zijn financiële ondernemingen (voorlopig) uitgezonderd van de werking.
  • Exitheffingen voor de situaties waarbij activa met meerwaarden worden overgedragen tussen een entiteit en zijn vaste inrichting in een ander land, of waarbij de feitelijke leiding wordt verplaatst vanuit een lidstaat naar een ander land.
  • Een clausule (‘switch over clause') waardoor inkomsten genoten uit een laagbelaste deelneming of vaste inrichting buiten de EU geen vrijstelling, maar verrekening ten deel valt. Op grond van de regeling wordt onder laagbelast verstaan een heffing van 40% of minder van het tarief in het land van de ontvanger.
  • Een algemene antimisbruikmaatregel die ervoor zorgt dat belastingdiensten bepaalde structuren mogen negeren als deze zijn opgezet met als het voornaamste doel om een bepaald belastingvoordeel te verkrijgen dat niet verenigbaar is met het doel van de belastingregeling, en de structuur geen economische realiteit heeft.
  • CFC regels voor laagbelaste beleggingsmaatschappijen (zie eerdere definitie voor laagbelast).
  • Regels met betrekking tot mismatches die ontstaan door hybride instrumenten of hybride entiteiten, maar alleen voor mismatches tussen lidstaten.

Bron: PwC

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Europees belastingrecht, Vennootschapsbelasting

0

Gerelateerde artikelen