De heffing van btw over een uitbestede pensioenadministratie staat al jaren ter discussie. Eén van de (bedrijfstak)pensioenfondsen is hier onlangs een procedure over gestart en andere fondsen zullen volgen. PwC staat deze pensioenfondsen bij in de uitwerking van een alternatief dat in samenwerking met deze fondsen is ontwikkeld naar aanleiding van de gunstige uitspraak in de PPG-zaak van het Europese Hof van Justitie (hierna: HvJ EU). Het alternatief is interessant voor alle pensioenfondsen met werkgevers die btw kunnen verrekenen.

Ontwikkelingen btw-heffing in de pensioensector

De afgelopen jaren zijn de btw-ontwikkelingen voor de pensioensector nauwelijks bij te houden. Al meer dan 10 jaar bestaat onduidelijkheid over de vraag of het inkopen van vermogensbeheer kan delen in een btw-vrijstelling. Daarnaast is per 1 januari 2015 een extra btw-last ontstaan door de afschaffing van de koepelvrijstelling voor het extern inkopen van pensioenadministratie. Deze ontwikkelingen hebben geleid tot een stroom aan rechtspraak, maar helaas is nog steeds onduidelijk of het inkopen van vermogensbeheer of pensioenadministratie kan worden vrijgesteld van btw.
 
Naar verwachting zal de Hoge Raad zich eind dit jaar uitlaten over een eventuele toepassing van de btw-vrijstelling op vermogensbeheer voor een bedrijfstakpensioenfonds. Mocht de Hoge Raad daarbij tot een positief oordeel komen, is daarmee niet gezegd dat de invulling van de btw-vrijstelling voor de volledige pensioensector helder zal zijn. Zo komt de pensioenadministratie in die procedure niet aan bod. Daarnaast verzet het Ministerie van Financiën zich nog altijd tegen een brede toepassing van de btw-vrijstelling.

Stijgende btw-last pensioenfondsen benadeelt pensioendeelnemer

De toegenomen btw-last voor pensioenfondsen leidt tot een stijging van de uitvoeringskosten en heeft een substantiële impact op de financiële positie van pensioenfondsen en daarmee haar deelnemers. Dit wordt bevestigd in de position paper ‘Pensioendeelnemer wordt benadeeld door hogere btw-lasten' van de btw-werkgroep van de Pensioenfederatie, die op vaktechnisch gebied door PwC wordt bijgestaan.

Alternatief: toepassing PPG zaak HvJ EU

In het licht van deze ontwikkelingen heeft PwC het afgelopen jaar naar alternatieven gekeken om de toegenomen btw-last tegen te gaan. In samenwerking met een aantal (bedrijfstak)pensioenfondsen heeft PwC een alternatief uitgewerkt dat naar hun mening een zeer goede kans van slagen heeft.
 
Het alternatief is gebaseerd op de gunstige uitspraak van het HvJ EU in de PPG-zaak, waar de adviseurs van PwC eerder ook bij betrokken waren. In essentie oordeelt het HvJ EU in deze zaak dat er in btw-belaste sectoren geen btw mag drukken op pensioenadministratiekosten. Gelet op deze zienswijze van het HvJ EU meent PwC dat (bedrijfstak)pensioenfondsen waarvan de aangesloten werkgevers btw-belaste producten of diensten verkopen, btw op pensioenadministratiekosten kunnen verrekenen.

Doorbraak: invulling nieuwe procedure

Het afgelopen jaar heeft PwC niet alleen gewerkt aan de fiscaal-juridische onderbouwing van dit alternatief, maar heeft PwC samen met deze pensioenfondsen ook in kaart gebracht op welke wijze fondsen efficiënt, effectief en met behoud van de huidige operationele gang van zaken dit alternatief kunnen inzetten. De doorbraak zit met name in de voor (bedrijfstak)pensioenfondsen werkbare implementatie en het feit dat een eerste fonds nu daadwerkelijk een gerechtelijke procedure op dit punt is gestart.
 
Dit is het moment voor bedrijfstak- en ondernemingspensioenfondsen om te bepalen of zij mee willen gaan in deze procedure en hun rechten op teruggaaf van btw in dit kader wensen veilig te stellen. Gezien de rol van PwC in bovengenoemde gerechtelijke procedures en dee ervaring en expertise in het onderzoeken en uitwerken van alternatieven, heeft PwC goed zicht op het gehele speelveld, inclusief alle stakeholders.
De nieuwe procedure is interessant voor alle pensioenfondsen met werkgevers die btw kunnen verrekenen. 
 
 
 

Bron: PwC

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Pensioenen, Omzetbelasting

0

Gerelateerde artikelen