De toepassing van de 30%-regeling voor uit het buitenland aangeworven of naar Nederland uitgezonden werknemers is onlangs door de Algemene Rekenkamer geëvalueerd. De Algemene Rekenkamer heeft naar aanleiding hiervan een rapport gepubliceerd dat op 18 mei is verschenen. De uitkomsten in het rapport zijn op dinsdag 31 mei in de Tweede Kamer besproken.
Tijdens de behandeling in de Tweede Kamer zijn kritische vragen gesteld over de 30%-regeling. De Algemene Rekenkamer heeft in het rapport immers aangegeven dat het onduidelijk is of de 30%-regeling de beoogde effecten sorteert. Bij de behandeling in de Tweede Kamer is een motie aangenomen waarin het kabinet wordt verzocht om de noodzaak van de 30%-regeling te heroverwegen en de Kamer hierover zo spoedig mogelijk te informeren.

Wat betekent dit?

De aanbevelingen van de Algemene Rekenkamer en de recent aangenomen motie in de Tweede Kamer zullen er toe leiden dat nader onderzocht wordt of het doel van de 30%-regeling wordt bereikt, te weten dat werknemers met een specifieke deskundigheid die in Nederland schaars is worden aangetrokken, en de regeling het vestigingsklimaat in Nederland aantrekkelijker maakt. Het Ministerie van Financiën zal periodiek gaan rapporteren over de uitkomsten van de analyses en evaluaties. Voor dit moment zijn er nog geen concrete voorstellen voor aanpassingen van de regeling. 
 
De bevindingen van de Algemene Rekenkamer stroken overigens niet geheel met de ervaringen van PwC met het gebruik van de regeling door ingekomen werknemers. De 30%-regeling faciliteert op basis van de ervaringen van PwC op accurate wijze de doelstellingen van de regeling waarbij werknemers met een specifieke deskundigheid die in Nederland schaars is, worden aangetrokken. De regeling voorziet daarom volgens PwC in een behoefte.

Achtergrond

De 30%-regeling maakt het voor werkgevers onder voorwaarden mogelijk om voor bepaalde groepen ingekomen en uitgezonden werknemers 30% van het loon onbelast te vergoeden ter dekking van extra kosten (de extraterritoriale kosten) terzake van de werkzaamheden buiten het lang van herkomst. De Algemene Rekenkamer heeft in haar recente rapportage aanbevelingen gedaan voor de toekomst die vooral zien op betere monitoring van de effecten van de regeling, meer kennisvoorziening (over budgeteffect) aan de Tweede Kamer, en onderzoek of het doel – aantrekken buitenlandse werknemers met schaarste en specifieke deskundigheid – ook daadwerkelijk gehaald kan worden.
 
Lees ook het thema over de 30%-regeling.

Bron: PwC

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Loonbelasting

9

Gerelateerde artikelen