Het wetsvoorstel Fiscale verzamelwet 2025 bevat inhoudelijke maatregelen waarin grondrechten zoals het nemo-tenetur-beginsel en het gelijkheidsbeginsel in het geding zijn. Dergelijke maatregelen vragen om een zorgvuldige afweging en parlementaire behandeling. De Raad van State (RvS) adviseert het kabinet daarom twee onderdelen uit de verzamelwet te halen. 

De Fiscale verzamelwet 2025 is vorig jaar in consultatie geweest en het is de bedoeling dat de hele wet per 1 januari 2025 in werking treedt. De RvS adviseert om twee maatregelen niet via de verzamelwet in te voeren omdat ze zich niet lenen voor de voortvarendheid en snelheid waarmee een verzamelwet wordt behandeld en ingevoerd. Het gaat om de grondslag voor schuldonderzoek bij bestuurlijke boetes en de afschaffing van de 27-jaarsgrens bij toeslagpartnerschap. 

Het kabinet stelt in het wetsvoorstel voor een ruime informatieplicht in te voeren om bewijs te verkrijgen voor het kunnen opleggen van bestuurlijke boetes door de Belastingdienst. Volgens de RvS doet dit voorstel onvoldoende recht aan de waarborgen van artikel 6 van het Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden (EVRM). Het gaat om het recht om niet mee te hoeven werken aan de eigen veroordeling (nemo-tenetur-beginsel).

Met het vervallen van de leeftijdsgrens van 27 jaar voor het toeslagpartnerbegrip wil het kabinet voorkomen dat ouders en volwassen kinderen elkaars toeslagpartner worden in situaties van mantelzorg of het tijdelijk bij elkaar inwonen na een scheiding. Volgens de RvS worden door deze maatregel de verschillen in de partnerbegrippen in verschillende regelingen vergroot, wat de complexiteit vergroot, ook voor burgers.

Het complete advies is te lezen op de website van de RvS.

Bron: Raad van State

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

Focus: Focus

1632

Gerelateerde artikelen