De Franse investeringsmaatschappij Alpha mag de rente over een aandeelhouderslening voor de overname van Hans Anders in 2011 niet aftrekken van de belastbare winst van de brillenketen. Dit oordeel van het gerechtshof Den Haag is opnieuw een klap voor de manier waarop private equitypartijen vaker bedrijven kopen, namelijk door daar veel schuld in te stoppen.
Dat meldt het FD. De uitspraak van het hof betekent het jongste succes van de Belastingdienst in de strijd tegen belastingontwijking. Private-equitypartijen hebben meer Nederlandse bedrijven gekocht met veel geleend geld, zodat die dan minder winst- of vennootschapsbelasting zouden hoeven te betalen. Voor zover bekend is het de derde keer binnen anderhalf jaar dat een hof een streep zet door de renteaftrek in een private-equitystructuur.
In de opticienbranche bestaat al lang ergernis over de mentaliteit en de belastingmoraal van ketens als Specsavers, Hans Anders en Pearl. Voor kleine familiebedrijven is het moeilijk opboksen tegen de concurrentievervalsing via belastingconstructies van de grote jongens in de brillenwereld.
Hans Anders is inmiddels geen eigendom meer van Alpha. De opticien en audicien is in 2017 verkocht aan investeringsmaatschappij 3i. Volgens een woordvoerder van de winkelketen heeft de nieuwe eigenaar het belastinggeschil achtergelaten bij Alpha. De wijze waarop de overname uit 2011 werd gefinancierd, staat haaks op de goede verhouding die Hans Anders tegenwoordig met de Belastingdienst heeft, aldus de zegsman in de krant.
Bron: FD
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Vennootschapsbelasting