Vorig jaar is een recordaantal bedrijven opgericht. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Voor het overgrote deel waren dat eenmanszaken, aldus het statistiekbureau. De gemeente Amsterdam meldt dat in de regio vorig jaar 153 buitenlandse bedrijven een nieuw kantoor hebben geopend. Daarvan deden 28 bedrijven dat naar aanleiding van de verwachte brexit. In een periode van drie jaar na hun vestiging, creëren ze naar verwachting gezamenlijk 4170 extra banen in de regio.

Er gingen in 2018 ruim 191.000 bedrijven van start in Nederland, terwijl er bijna 107.000 werden opgeheven. Het saldo van oprichtingen en opheffingen is met bijna 85.000 het hoogste aantal na 2007. In de afgelopen tien jaar is het aantal bedrijven met 52 procent toegenomen tot ruim 1,75 miljoen eind vorig jaar. Daarvan bestaat 80 procent uit eenmansbedrijven.

Van alle bedrijfsoprichtingen in 2018 betrof het in 94 procent van de gevallen eenmansbedrijven. Dat was in 2007 nog 82 procent. Maar ook bij de opheffingen ging het voor de overgrote meerderheid om eenmanszaken.

Er kwamen in Nederland vorig jaar bijna 7000 bedrijven bij die onderwijs aanbieden, op het gebied van studiebegeleiding, sportonderwijs en bedrijfsopleiding. Per saldo nam het aantal managementadviesbureaus toe met 6415. In deze sector was zowel het aantal starters als het aantal stoppers het grootst. Bedrijven in de algemene bouw zoals klusjesbedrijven kenden ook een flinke groei, evenals kunstbedrijven en webwinkels.

Amsterdam

Het aantal te verwachten nieuwe banen in de Amsterdamse regio door buitenlandse nieuwkomers lag nog nooit zo hoog. Dat komt deels door de komst van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA), dat van Londen naar Amsterdam verhuisde en verwacht in totaal 890 banen te creëren. Van de 153 bedrijven zijn 147 nieuw voor Nederland, de andere hadden al een vestiging buiten de Amsterdamse regio.

Wethouder Udo Kock (economische zaken) noemt Amsterdam "een magneet voor internationale bedrijven". Dat komt volgens hem door "de economische voorspoed en het goede Amsterdamse vestigingsklimaat, door Schiphol, de ligging in Europa, innovatiekracht en de beschikbaarheid van talent".

Hoeveel buitenlandse bedrijven uit de regio Amsterdam vertrekken, wordt niet exact bijgehouden. Maar op basis van onderzoek en de database van de gemeente Amsterdam is te zien dat vorig jaar 26 bedrijven hun vestiging in die regio hebben gesloten. Daarmee gingen 220 arbeidsplaatsen verloren, aldus de woordvoerster van Kock. Dat weegt volgens haar niet op tegen de duizenden banen die erbij komen.

Bron: ANP/CBS

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Ondernemingsrecht, Kantoren

0

Gerelateerde artikelen