ING heeft via een vestiging in Rusland honderden miljoenen euro laten passeren van bedrijven die deel uitmaken van een grote witwasmachine, opgezet door de Russische Troika Bank. En dat terwijl de bank wist dat de bedrijven mogelijk betrokken waren bij witwassen. Al in 2009 deed ING zelf een melding bij de Belgische toezichthouder over één van de bedrijven, die ook bankierde bij de Litouwse Ukio Bank.
Dat blijkt uit interne documenten van Ukio Bank, die in handen zijn van onderzoekscollectief OCCRP en werden gedeeld met Trouw, platform voor onderzoeksjournalistiek Investico en De Groene Amsterdammer. De documenten leggen de ‘Troika Laundromat’ bloot, de witwasmachine die werd opgezet door de Troika Bank, die via de Ukio Bank in Litouwen miljarden aan verdacht geld naar Europa liet stromen.
Het bedrijf waar het om draait, is het Cypriotische Popat Holdings, dat van 2006 tot zeker 2013 een bankrekening heeft bij ING in Moskou. Popat wordt beheerd en aangestuurd door de Russische Troika Bank, en heeft eveneens een bankrekening bij het Litouwse Ukio. Vanuit Popat schieten honderden miljoenen heen en weer naar andere bedrijven in de witwasmachine.
ABN Amro
Gisteren werd bekend dat een voormalig ABN-onderdeel ook betrokken is bij de witwasoperatie. Royal Bank of Scotland (RBS) onderzoekt nu deze aantijgingen van betrokkenheid bij witwasoperaties door van ABN Amro overgenomen bedrijfsonderdelen.
Bij deze zaak zou via een onderdeel van ABN Amro 190 miljoen euro aan dubieus geld zijn doorgesluisd. RBS is juridisch aansprakelijk voor eventuele misstappen door die bedrijfstak, die in 2008 werd overgenomen door de Britten. Een woordvoerder laat weten dat RBS witwasbeschuldigingen "serieus neemt", maar wil niet ingaan op de specifieke details van transacties.
RBS ligt al langer onder een vergrootglas wegens de Russische witwasoperatie. De bank maakte in juli 2017 bekend mee te werken met opsporingsdiensten die hebben gevraagd om informatie. Tegelijkertijd maakte het financieel concern bekend onderwerp te zijn van een witwasonderzoek door de Britse financiële waakhond FCA, zonder daarbij te melden of het om de Laundromat-zaak ging.
Bron: ANP
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Invordering, Strafrecht