Het kabinet gaat alle belastingmaatregelen die bedoeld zijn om het vestigingsklimaat te verbeteren, waaronder de omstreden afschaffing van de dividendbelasting, opnieuw wegen. Dat heeft premier Mark Rutte vrijdag gezegd.

De gewraakte maatregel kwam vrijdag verder onder vuur te liggen, toen Unilever bekendmaakte zijn hoofdkantoor niet naar Nederland te verhuizen. Het Nederlandse vestigingsklimaat was voor het kabinet de reden om de maatregel te verdedigen. Daarbij viel de naam van Unilever meer dan eens. Rutte noemde de beslissing van Unilever ,,uiteraard een teleurstelling''. Of de 'heroverweging' een eerste stap is om de geplande maatregel toch in te trekken, zei Rutte niet. ,,Deze maatregel hebben we niet voor één bedrijf genomen'', aldus de premier. ,,Maar het besluit van Unilever is natuurlijk relevant. Daarom gaan we opnieuw wegen.''

De regeringspartijen gaan zich ,,de komende weken'' nog eens buigen over de voorgenomen afschaffing van de heffing op de winstuitkering aan aandeelhouders, zei Rutte. Het besluit van Unilever om toch niet het hoofdkantoor volledig in Nederland te vestigen was voor D66-leider Alexander Pechtold ,,een overval''. Met dit ,,nieuwe relevante feit'' is het naar zijn zeggen logisch dat het kabinet nu ook opnieuw gaat kijken naar de belastingplannen, waaronder de voorgenomen afschaffing van de dividendbelasting. Die was juist bedoeld om Nederland aantrekkelijk te maken voor grote bedrijven als Unilever. De D66-voorman wil afwachten wat het besluit betekent. ,,Ze moeten nog met een nieuw plan komen. Misschien dat daar nog nieuwe verrassingen in zitten. Maar vanochtend was wel een overval.''

Ook ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers vindt de draai van Unilever relevant. De top van het bedrijf besloot eerder tot de verhuizing, maar zette de plannen vrijdag in de ijskast vanwege verzet van Britse aandeelhouders.

,,Dit noodzaakt ons om naar het totaal aan maatregelen die we van plan waren te kijken'', aldus Pechtold, die wel weer eens aangaf dat de afschaffing van de dividendbelasting nooit zijn idee was. Ook Segers noemt het ,,terecht'' dat premier Mark Rutte terug wil naar de tekentafel. ,,Ik heb goede hoop dat we er op een goede manier uit komen.''

'Overwinning voor democratie'

Het besluit van het kabinet om de afschaffing van de dividendbelasting te heroverwegen is ,,een overwinning voor de democratie", stelt Jesse Klaver van GroenLinks. ,,Eindelijk ziet dit kabinet in dat afschaffen dividendbelasting niet heilig is. Totale waanzin dat één bedrijf een jaar lang het kabinet gegijzeld hield."

PvdA-leider Lodewijk Asscher vindt het ,,bizar" dat het kabinet het ,,rampzalige plan" van de afschaffing van dividendbelasting niet direct intrekt. ,,Afgang duurt voort." Ook Geert Wilders van de grootste oppositiepartij PVV vindt dat de maatregel direct moet worden ingetrokken. ,,Rutte is zijn politieke kompas totaal kwijt."

Volgens SGP-leider Kees van de Staaij betekent dit besluit dat de maatregel van tafel is. ,,Intrekken plan dividendbelasting nu onvermijdelijk. Door het besluit van Unilever staat vast dat de afschaffing ervan niet doorslaggevend is voor vestigingsklimaat in Nederland", twitterde hij. ,,Afschaffen dividendbelasting gaat van tafel, de enige vraag is wanneer", aldus SP-leider Lilian Marijnissen.

Unilever wacht besluit dividendbelasting af

Unilever wacht het besluit van het kabinet rond de dividendbelasting af. Het was- en levensmiddelenconcern blijft voorstander van afschaffing van de dividendbelasting, zo laat het bedrijf weten in een reactie op het besluit van het kabinet om de afschaffing van de dividendbelasting te heroverwegen. ,,De afschaffing van de dividendbelasting blijft voor Unilever van groot belang. Zowel voor het brede investeringsklimaat in Nederland als voor het creëren van een gelijk speelveld tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk waar ze geen dividendbelasting kennen.''

Shell blijft voorstander

Ook olie- en gasconcern Shell blijft voorstander van de afschaffing van de dividendbelasting. ,,We hebben consequent benadrukt dat dit belangrijk is voor de concurrentiepositie van Nederland en Shell'', zo laat een woordvoerder weten in een reactie op het besluit van het kabinet om de afschaffing van de dividendbelasting te heroverwegen. ,,De positie van Shell is onveranderd. In de afgelopen dertien jaar hebben we beleidsmakers er herhaaldelijk op gewezen dat Shell afschaffing van de dividendbelasting zou verwelkomen'', aldus een verklaring van het Brits-Nederlandse concern.

Ook verfconcern AkzoNobel blijft vóór het afschaffen van de dividendbelasting. ,,Dat hebben wij eerder ook al aangegeven'', stelt een woordvoerder.

Zorgtechnologiebedrijf Philips neemt een ,,neutraal standpunt'' in rond de dividendbelasting, aldus een woordvoerder. Volgens de zegsman is Philips wel voorstander van het totale pakket aan maatregelen die het kabinet neemt om het vestigingsklimaat voor het bedrijfsleven in Nederland te verbeteren.

Werkgevers: uitleg heroverweging kabinet nodig

Werkgeversorganisatie VNO-NCW wil uitleg van het kabinet over de aangekondigde heroverweging van het schrappen van de dividendbelasting. De koepelorganisatie was en is voorstander van het afschaffen van de belasting. ,,We gaan in gesprek met het kabinet over de nieuwe weging die gaat plaatsvinden", zo laat een woordvoerder weten. ,,Voor ons is het essentieel dat het vestigingsklimaat verbetert. De zaak rondom Unilever en de reacties in het Verenigd Koninkrijk laten zien dat Nederland hard moet blijven knokken om aantrekkelijk te blijven.”

Vastgoedfondsen verheugd

Op de Amsterdamse beurs gaan vastgoedfondsen zoals Unibail-Rodamco-Westfield en Wereldhave omhoog nu het afschaffen van de dividendbelasting op losse schroeven staat. Die maatregel zou goed hebben gepakt voor buitenlandse aandeelhouders, maar juist slecht voor Nederlands beursgenoteerd vastgoed, zo meldt het Financieele Dagblad. Aandeelhouders in vastgoedbedrijven hadden juist meer belasting moeten gaan betalen in het oorspronkelijke plan. Ze betalen nu nog 15% dividendbelasting, na 2020 zou dat 21% vennootschapsbelasting worden.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Dividendbelasting

Dossiers: Prinsjesdag 2018

Carrousel: Carrousel

3

Gerelateerde artikelen