Topbestuurders van verschillende grote vastgoedfondsen waarschuwen in een paginagrote advertentie in het Financieele Dagblad, gericht aan het kabinet, voor mogelijke schade aan de sector in verband met de geplande wijzigingen rondom de fiscale beleggingsinstelling. De open brief is ondertekend door de bazen van Unibail-Rodamco-Westfield, Vastned Retail, WDP, Wereldhave, NSI, Eurocommercial Properties en het Triodos Vastgoedfonds.

Op Prinsjesdag is het Wetsvoorstel Wet bronbelasting 2020 ingediend. Hierin staat onder meer dat een fiscale beleggingsinstelling vanaf 2020 niet meer direct mag beleggen in Nederlands vastgoed in verband met het afschaffen van de dividendbelasting. Daarnaast zal met het afschaffen van de dividendbelasting in 2020 automatisch ook de afdrachtvermindering voor fbi’s in de dividendbelasting komen te vervallen.

Met een fbi-status zijn vastgoedfondsen nu nog verplicht de fiscale winst als dividend uit te keren, waarover ze dus dividendbelasting betalen. Die kan door pensioenfondsen worden teruggevraagd omdat ze zijn vrijgesteld van belasting. Particulieren mogen de dividendbelasting verrekenen met de vermogensbelasting. Dat verandert dus, vastgoedfondsen moeten winstbelasting gaan betalen. Dat tarief kan niet worden verrekend, zo schrijft de Telegraaf.

Eind augustus sprak de Dutch Fund and Asset Management Association (Dufas), de branchevereniging, die de grote vermogensbeheerders in Nederland vertegenwoordigt, zich ook al uit tegen afschaffing van de dividendbelasting.

Bron: Telegraaf

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Vennootschapsbelasting, Dividendbelasting

Dossiers: Prinsjesdag 2018

Carrousel: Carrousel

21

Gerelateerde artikelen