Het inmiddels demissionaire kabinet heeft de industrie al in het vooruitzicht gesteld dat de fiscale voordelen voor fossiele energie zullen verdwijnen. "Er is een Europese discussie over hoe we dit moeten gaan oplossen. Dit lijkt me ook iets wat je in Europees verband moet gaan oplossen, want anders krijg je weglekeffecten." Dat zegt klimaatjournalist Roy op het Veld tegen Business Nieuws Radio (BNR).

Het interview vond plaats naar aanleiding van de vandaag geplande bijeenkomst van demissionair klimaatminister Rob Jetten en staatssecretaris Marnix van Rij met actiegroepen die eisen dat de regering stopt met fiscale voordelen voor bedrijven in de fossiele sector.

De verwachting is echter niet dat de actiegroepen, zoals FNV, GreenChoice en Fossielvrij NL direct hun zin krijgen, zegt Roy op het Veld, schrijver van het boek 'De strijd om energie'. "Het gaat een keer eindigen, maar het is uitgesloten dat Jetten en Van Rij zeggen dat ze morgen al stoppen."

De actiegroepen noemen de fiscale voordelen consequent 'subsidies' maar Op het Veld legt uit dat dit net wat anders ligt. Het gaat bijvoorbeeld om een vrijstelling voor energiecentrales die gas gebruiken om elektriciteit op te wekken. Die bedrijven hoeven daar geen belasting over te betalen, omdat de consument uiteindelijk al belasting betaalt over de elektriciteit zodat dubbele belasting wordt voorkomen. Een ander voorbeeld zijn glastuinbouwbedrijven die een fiscale korting krijgen op gas zodat ze net zoveel betalen als grootverbruikers.

De auteur pleit voor een Europese aanpak omdat wanneer Nederland de voordelen alleen gaat afschalen, maar Duitsland niet, de bedrijven naar Duitsland zullen vertrekken. "Dan gaan ze dat voordeel ergens anders halen in Europa. Dan heb je hier geen bedrijvigheid meer, en je hebt eigenlijk ook geen CO2-winst, waar het eigenlijk om te doen is", aldus Op het Veld tegen BNR.

Bron: BNR

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Milieuheffingen

Focus: Focus

523

Gerelateerde artikelen