De Eerste Kamer heeft dinsdag de Accountantswet aangenomen, inclusief het amendement-Plasterk, dat regelt dat accountantskantoren per 1 januari 2013 geen adviesdiensten meer mogen verrichten bij controlecliënten. Daaronder valt ook fiscaal advies.

De scheiding tussen controle en advies betreft alleen de zogeheten Organisaties van Openbaar Belang, OOB's. Voornamelijk zijn dat beursgenoteerde ondernemingen. Vanaf 1 januari geldt een overgangstermijn van twee jaar, waarbinnen lopende opdrachten kunnen worden afgerond. De verplichte kantoorroulatie is uitgesteld tot 2016, in afwachting van Europese regelgeving op dat terrein.

AFM-bestuurder Gerben Everts, verantwoordelijk voor het toezicht op accountantsorganisaties, zegt vandaag in het Financieele Dagblad "blij" te zijn "dat de politiek een streep heeft getrokken". Dat een kantoor niet langer meer mag adviseren bij een controleklant, komt er volgens hem op neer dat "de vereenzelviging van accountant met cliënt wordt doorbroken". "Het gaat om het maatschappelijk verkeer", aldus Everts.

De gevolgen voor de fiscale dienstverlening door de grote accountantskantoren die veel OOB's bedienen zijn beperkt, zo bleek uit een eerdere inventarisatie door TaxLive. Veel OOB's hanteren zelf al een scheiding van controle- en adviesdiensten. Bovendien wordt het overgrote deel van de omzet die met fiscaal advies wordt geboekt, behaald in het midden- en kleinbedrijf.

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Kantoren

0

Gerelateerde artikelen