"Veel Nederlandse bedrijven zouden tijdens de coronacrisis in de problemen zijn gekomen vanwege een hoge schuldenlast. De staatssecretaris zit echter op een verkeerd spoor als hij de oplossing denk te halen uit een beperking van de renteaftrek in de VPB. Bovendien is vreemd vermogen niet iets vies, het is keihard nodig in de economie", stelt Dirk Jan Sinke, beleidssecretaris bij MKB Nederland.

Afgelopen zondag zei staatssecretaris Hans Vijlbrief in het programma Buitenhof dat het kabinet de renteaftrek voor bedrijven volgend jaar verder wil beperken, om te ontmoedigen dat ondernemers grote schulden aangaan die zij in zware economische tijden niet meer kunnen dragen.

"Bedrijven zijn níet in de problemen gekomen door hun hoge schulden. Hun financiële problemen zijn een direct gevolg van het overheidsingrijpen in de economie tijdens de crisis, waardoor een derde van die economie op slot is gegaan", weerlegt Sinke. "Als er niets binnenkomt en de kosten gewoon doorlopen, verdampt het eigen vermogen snel en blijven de schulden staan."

Nederlandse bedrijven houden volgens Sinke juist forse financiële buffers aan sinds de laatste crisis, zo blijkt uit onderzoek. Dat geldt voor grote én kleine bedrijven. "Dus een 'zwakke financiering' is niet het probleem. Dat geldt evenzeer voor het vermeende probleem dat het Nederlandse fiscale systeem bedrijven prikkelt om vreemd vermogen aan te trekken. De omvang van het vreemd vermogen wordt immers niet bepaald door fiscale regels, maar door wat bedrijfseconomisch verstandig is en wat de bank toestaat", meent de beleidssecretaris.

Daarnaast stelt Sinke dat het vreemd vermogen als een hefboom werkt op eigen vermogen, en zorgt het voor de polsstok waarmee bedrijven grote investeringen mogelijk maken. "Met het crisispakket voor het bedrijfsleven zorgt het kabinet notabene zelf voor meer vreemd vermogen in de vorm van kredietmaatregelen."

Renteaftrek

Als bedrijven lenen, mogen zij de rente aftrekken van in de vennootschapsbelasting. De hoogte van de aftrek is vorig jaar beperkt tot 30 procent van de winst. Sinke: "Er is allang geen sprake meer van een fiscale prikkel voor vreemd vermogen. Nu de winsten verdampen kan in veel gevallen al geen rente meer worden afgetrokken. Toch wil de staatssecretaris het 'probleem' aanpakken door de renteaftrek nog verder in te perken. Zoals gezegd is dat normaal gesproken al niet verstandig, maar als we ons uit de crisis willen investeren is het echt de verkeerde beweging."

Sinke pleit juist voor een verruiming van de renteaftrek als bedrijven willen overleven en moeten investeren in de toekomst. "Zo doet Amerika dat bijvoorbeeld. De voorgestelde beperking van renteaftrek zet een rem op nieuwe investeringen en daarmee het economisch herstel in Nederland. Is dat echt wat de staatssecretaris wil?", zo vraagt Sinke zich af.

Lees ook de thema's Renteaftrekbeperkingen in de vennootschapsbelasting en Eigen vermogen versus vreemd vermogen in de vennootschapsbelasting.

Bron: MKB Nederland

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Vennootschapsbelasting

Carrousel: Carrousel

2

Gerelateerde artikelen