De Belastingdienst heeft het kort geding tegen de stiefdochters van een oud-lid van de Belastingkamer van de Hoge Raad gewonnen. De stiefdochters moeten meer informatie verstrekken over de trusts waarin het vermogen van de oud-raadsheer was ondergebracht.
Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald. De stiefdochters van de oud-raadsheer Van der Vorm, die één van de begunstigden waren van de trusts, stelden pas sinds 2016 van de trusts op de hoogte te zijn en alle informatie reeds aan de Belastingdienst te hebben verstrekt, zie ook ons eerdere bericht hierover op TaxLive.
De Belastingdienst heeft vanaf 2006 navorderingen opgelegd aan de stiefdochters. Dit nadat uit informatie uit de Panama Papers bleek dat Van der Vorm een structuur had opgezet om een deel van zijn vermogen buiten het zicht van de Belastingdienst te houden. De stiefdochters beweerden niet van de trusts op de hoogte te zijn, maar de rechtbank acht dat onwaarschijnlijk. De stiefdochters hadden zich toch op zijn minst moeten afvragen waar al het geld vandaan kwam dat zij jaarlijks geschonken kregen. Zij moeten nu alsnog de gevraagde informatie aan de Belastingdienst verstrekken.
Overigens zijn de trustfondsen in 2016 opgeheven. Daarbij is het geld op Zwitserse bankrekeningen ten name van de stiefdochters gestort. Als de Belastingdienst op basis van de informatie oordeelt dat er is gefraudeerd, moeten de stiefdochters naar verwachting alsnog miljoenen aan navorderingen betalen.
Bron: RTL Nieuws
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Bronbelasting, Inkomstenbelasting