Europese lidstaten krijgen nog dit jaar een 'superwapen' tegen btw-carrousels tot hun beschikking. De Transactional Network Analysis (TNA) is datamining-software van Belgische makelij waarmee via slimme algoritmes snel verdachte transacties kunnen worden blootgelegd die wijzen op een btw-carrousel.

Dat meldt de Belgische zakenkrant De Tijd. De Belgische belastingdienst gebruikt de softwaretool al meer dan 15 jaar met succes waardoor de schade door btw-carrousels in België is gedaald van 1,1 miljard euro in 2001 naar amper 45 miljoen euro vorig jaar. Gisteren werd bekend dat de EU-lidstaten elk jaar 50 miljard euro verliezen aan criminele bendes die btw-carrousels organiseren.

Het Belgische succesverhaal wordt nu eindelijk gekopieerd op Europese schaal. Door getouwtrek tussen de EU-lidstaten is daartoe pas in 2016 het initiatief genomen. De lidstaten blijven wel hun eigen checks uitvoeren op basis van de waarschuwingen voor mogelijke carrousels die het Europese systeem uitstuurt, aldus de krant.

Bron: De Tijd

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Europees belastingrecht, Omzetbelasting

18

Gerelateerde artikelen