Een gespecialiseerd team van de Belastingdienst dat zich richt op het ontdekken van zwart vermogen in het buitenland heeft een Nederlander opgespoord die maar liefst 45 miljoen euro aan belasting moet betalen. Sinds de oprichting is er nu vier miljard euro aan niet-betaalde belasting geïnd.
Dat meldt de Telegraaf. Het team dat in 2001 is opgericht begon met een jaarlijkse 'omzet' van een ton. Afgelopen jaar is dat gegroeid naar een opsporingsbedrag van 200 miljoen euro. De opsporing van zwart geld is deels gemakkelijker geworden doordat Europese landen meer bankgegevens zijn gaan uitwisselen. Luxemburg, Liechtenstein en Oostenrijk hebben in 2015 onder druk van de Europese Unie hun bankgeheim opgegeven. Ook Zwitserland verstrekt sinds vorig jaar op verzoek bankgegevens aan Europese belastingdiensten. In Nederland ontstond er daarna een run op de inkeerregeling, die de schatkist meer dan twee miljard euro heeft opgeleverd. Ruim de helft van de vier miljard euro die het team Verhuld Vermogen heeft binnengehaald is dus niet te danken aan opsporing.
Vorig jaar werd bekend dat de Belastingdienst de komende jaren € 17 miljoen euro extra krijgt voor intensivering van het programma Vermogen in het buitenland. De Belastingdienst gaat zich met de extra investering richten op ingewikkelde structuren waarbij de vestigingsplaats verhuld wordt, zaken waarbij belastingplichtigen op voorhand informatie weigeren te verstrekken en zaken waarbij intensief gebruik wordt gemaakt van deskundige facilitators, zoals advocaten en adviseurs.
Programmamanager Frans van Krieken zegt in de krant dat 'de man van 45 miljoen' de voorbije jaren niet eens de grootste vis was: "We hebben nog een paar grote klappers gehad die in die orde van grootte zaten." Belastingontduikers worden steeds gehaaider, zien ze bij de fiscus. Louche adviseurs proberen steeds meer Nederlanders te verleiden om belasting te ontduiken. "Er is vaak geen direct linkje tussen iemand en een rekening in Zwitserland, maar dat gaat bijvoorbeeld via een bv’tje op de Kaaimaneilanden", zegt staatssecretaris van Financiën Snel in de Telegraaf.
Een zichtbare aanpak van verhuld vermogen heeft volgens Snel echter een preventieve werking en draagt bij aan de verbetering van de compliance. Door verdere versterking van de informatiepositie van de Belastingdienst en aanpak via een geïntegreerde keten van identificatie, data-analyse en dataverrijking is de verwachting dat er in de toekomst steeds meer onderzoeken kunnen worden opgestart.
Bron: Redactie TaxLive/Telegraaf
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Inkomstenbelasting, Invordering, Internationaal belastingrecht, Strafrecht
Focus: Focus