Installateurs van zonnepanelen zien het aantal aanvragen toenemen na het besluit van de Eerste Kamer om de salderingsregeling voort te zetten. Dat blijkt uit een rondgang langs enkele tientallen zonnestroom-installateurs die zijn aangesloten bij Techniek Nederland.

Op 13 februari verwierp de Eerste Kamer een wetsvoorstel van demissionair minister Jetten voor Klimaat en Energie om de salderingsregeling voor kleinverbruikers af te bouwen. "Het besluit over de salderingsregeling heeft impact", zegt René de Jong van Ecotec Solar uit Zevenbergen. Hij is een van de installateurs die werd gevraagd naar het effect van de ongewijzigde doorstart van de regeling. "Vanaf de dag dat de Eerste Kamer het besluit nam, is het aantal aanvragen bij ons met 18% gestegen."

Antoinette Boleij van Hoppenbrouwers Techniek noemt zelfs een stijging van het aantal aanvragen met 50% sinds de Eerste Kamer besloot om de salderingsregeling te handhaven. De reacties op het besluit van de Eerste Kamer waren echter niet alleen positief. Zo wijzen de netbeheerders erop dat zowel productie als afname van elektriciteit snel toenemen. Het elektriciteitsnet wordt daardoor steeds zwaarder belast en de groei van het aantal zonnepanelen draagt daar flink aan bij.

Met name op zonnige dagen in het voorjaar en de zomer kan het daardoor gebeuren dat de omvormers van zonnepanelen voor korte tijd worden uitgeschakeld. Dit heeft overigens nauwelijks invloed op de terugverdientijd van zonnepanelen, die nu zo’n zeven jaar is.

Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland, die 30.000 bedrijven en zelfstandigen vertegenwoordigt in de installatiebranche, vindt wel dat het urgenter dan ooit is om het elektriciteitsnet te verzwaren en uit te breiden. Ook is het volgens Terpstra belangrijk om consumenten te stimuleren hun eigen opgewekte zonnestroom maximaal in te zetten voor eigen gebruik.

Bron: Techniek Nederland

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting, Milieuheffingen

135

Gerelateerde artikelen