Theaters De Kring (Roosendaal), De Bussel (Oosterhout) en De Leest (Waalwijk) mogen van Hof Den Bosch alcoholhoudende pauzedrankjes van laag btw-tarief voorzien. Een uitspraak die landelijk voor alle theaters kan doorwerken, zo meldt het AD.
Jan-Hein Sloesen, directeur van Theater De Kring, stapte naar de rechter en de twee andere theaters sloten zich snel aan bij Sloesen nadat ze de zaak bij Rechtbank Breda hadden verloren. Sloesen: "Bezoekers kunnen niet kiezen om géén drankje in het ticket op te nemen. Omdat het drankje ondersteunend is aan de voorstelling en geen product op zich, is het niet fair om 21 procent belasting te betalen over biertjes of wijn."
In de prijs van een kaartje voor een theatervoorstelling is een (alcoholisch) pauzedrankje inbegrepen. In geschil is of op dit pauzedrankje het lage btw-tarief van toepassing is. Het hof vindt, anders dan de rechtbank, dat het verstrekken van (alcoholische) drankjes in de pauze meebrengt dat dit de gebruikmaking van de hoofdprestatie, het bezoek aan de theatervoorstellingen, optimaal maakt.
Dit betekent dat het verlenen van toegang tot een voorstelling inclusief pauzedrankje als één enkele prestatie voor de btw moet worden beschouwd waarop het lage tarief van de hoofdprestatie van toepassing is. De theaters krijgen in hoger beroep dus gelijk.
Sloesen is blij met de overwinning bij het hof. "Het hof heeft nu 100 procent anders geoordeeld. En terecht. Het drankje is geen hoofdprestatie, maar een bijprestatie. Als je geen theaterkaartje hebt, kun je ook niet komen drinken. De deur gaat op slot, wij hebben geen caféfunctie."
De Belastingdienst kan de zaak nog aanhangig maken bij de Hoge Raad, mocht het Amsterdamse hof in een nog lopende zaak van Rechtbank Noord-Holland anders oordelen. "Zo niet, dan kunnen alle theaters in Nederland hier voordeel uit halen", zegt Sloesen in de krant.
Bron: AD
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Omzetbelasting