De Tweede Kamer heeft zoals verwacht met een brede meerderheid gestemd voor een nieuwe pensioenwet. Op de laatste vergaderdag voor de winterstop stemden de coalitiepartijen voor, PvdA en GroenLinks besloten de wet het "voordeel van de twijfel" te geven, en ook SGP en Volt steunden het voorstel. Bonden, werkgevers en fondsen zijn blij met de instemming.

Daarmee is de wet die het nieuwe pensioenstelsel mogelijk maakt, een stap dichterbij. De wetsbehandeling in aanloop naar de stemming was ongebruikelijk. De Kamer sprak tientallen uren over de technisch zeer ingewikkelde wet. Dinsdag stemde de Kamer in met een aantal belangrijke aanpassingsvoorstellen. Kamerleden stemden donderdag dus hoofdelijk over een vertimmerde wet.

Vakbonden, werkgevers en pensioenfondsen zijn verheugd dat de Tweede Kamer heeft ingestemd met de nieuwe pensioenwet. "Dit is goed nieuws. Er is weer een grote stap gezet op weg naar een nieuw pensioenstelsel. De Tweede Kamerleden hebben het wetsvoorstel met grote zorgvuldigheid behandeld en dat verdient het ook", zegt FNV-voorzitter Tuur Elzinga bijvoorbeeld in een eerste reactie.

Het voorstel legt de basis voor een van de grootste sociale verbouwingen in de afgelopen tijd. Het pensioenvermogen (tussen de 1400 en 1500 miljard) gaat van een collectieve pot naar grotendeels individuele potjes. De overstap naar deze nieuwe manier van pensioen opbouwen kost mogelijk tientallen miljarden, en hoe het nieuwe stelsel precies uitpakt voor specifieke fondsen is nog niet helemaal duidelijk.

Wel is er overeenstemming dat het oude pensioenstelsel niet meer van deze tijd is. Het nieuwe stelsel is flexibeler en past beter bij de huidige arbeidsmarkt. Hoewel er grotere risico's aan verbonden zitten, leidt het nieuwe stelsel volgens De Nederlandsche Bank in veel scenario's sneller tot een hoger pensioen.

Steun van partijen buiten de coalitie is belangrijk, omdat pensioenminister Carola Schouten de wet nu moet verdedigen in de Eerste Kamer. Daar hebben de coalitiepartijen geen meerderheid. Het kabinet hoopt de wet snel te kunnen behandelen in de senaat, omdat deze na de Eerste Kamerverkiezingen in mei van samenstelling zal veranderen. De vrees is dat de (midden-)partijen die de nieuwe wet steunen, zetels verliezen.

Invoering van de wet is al meerdere keren aangepast, maar is nu voorzien voor 1 juli 2023. Pensioenfondsen hebben dan tot 1 januari 2027 om over te stappen naar het nieuwe stelsel.

Reacties positief behalve seniorenorganisaties

Elzinga van de FNV geeft aan dat het beoogde nieuwe pensioenstelsel beter aansluit op de behoefte van nieuwe werkenden. "Bovendien wordt voor de meeste deelnemers in pensioenfondsen het verwachte pensioen hoger en kunnen de huidige pensioenen sneller worden verhoogd. En dat is na dertien jaar stilstand en bij de huidige prijsstijgingen heel hard nodig." Vakbond CNV spreekt op zijn beurt van een "historische stemming" en een "mooi champagnemoment".

Volgens ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland krijgt het pensioenstelsel de "grote onderhoudsbeurt die dringend nodig is". "Fijn dat er zo’n brede steun is voor deze belangrijke hervorming", stelt VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen. Jacco Vonhof, die aan het hoofd staat van MKB-Nederland, noemt de wet het "sluitstuk van een jarenlange discussie over de modernisering van het pensioenstelsel". Hij benadrukt dat vanuit de werkgevers er steeds is gepleit voor de overgang naar een persoonlijker pensioen met stabiele pensioenpremies. "Dat bereiken we met deze nieuwe wet."

Ook pensioenfondsen vinden dat het gaat om een cruciale stap. "De volksvertegenwoordigers zijn niet over een nacht ijs gegaan. Zij hebben de omzetting van het pensioenakkoord uit 2019 naar wetgeving aan alle kanten beklopt en bevraagd. Dat is een goede zaak", aldus Ger Jaarsma, voorzitter van de Pensioenfederatie.

Al deze reacties wijken duidelijk af van die van seniorenorganisaties. Die lieten kort voor de stemming weten dat ze de nieuwe pensioenwet in de huidige vorm niet zien zitten. De belangenbehartigers vinden dat de belofte om pensioenen sneller te kunnen verhogen als daar ruimte voor is, nog veel te vaag is. Ook willen ze dat gepensioneerden straks meer te zeggen krijgen over hun pensioen. Die boodschap proberen de seniorenorganisaties komende tijd nog aan de Eerste Kamer over te brengen. De Eerste Kamerfracties kunnen nog afwijkend stemmen, al is de verwachting dat pensioenminister Carola Schouten de wet uiteindelijk ook door de senaat krijgt.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Pensioenen

Carrousel: Carrousel

13

Gerelateerde artikelen