Vakbonden, werkgevers en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) hebben een akkoord bereikt over de vroegpensioenregeling voor zware beroepen. Dit melden het ministerie en vakbond FNV. De huidige regeling zou eind volgend jaar aflopen, maar de nieuwe regeling is permanent geldig. In cao-onderhandelingen wordt afgesproken welke beroepen er precies onder vallen.

Door in de nieuwe Regeling voor Vervroegd Uittreden (RVU) gerichter afspraken te maken "komt vervroegd uittreden met een RVU terecht waar dat nodig en verantwoord is", staat in de Kamerbrief. Dit was een wens van het ministerie, omdat de arbeidsmarkt al krap is.

In de nieuwe regeling is ook afgesproken dat er per werknemer tot 300 euro per maand extra bij kan komen. Het gaat volgens FNV-bestuurder Piet Rietman om een fiscale vrijstelling die werkgevers kunnen uitkeren aan werknemers en geldt drie jaar, totdat de werknemer de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Over de precieze hoogte worden afspraken gemaakt in cao-onderhandelingen.

Verder is afgesproken dat elke drie jaar wordt gekeken of de nieuwe regeling goed werkt en of niet te veel mensen er gebruik van kunnen maken. Als meer dan 15.000 mensen hieronder vallen, gaan het kabinet en vakbonden met elkaar in gesprek over "de oorzaken, de gerichtheid en bijsturen".

In de Tweede Kamer wordt positief gereageerd op het akkoord over het vroegpensioen. "Het is heel belangrijk dat er nu een structurele en gerichte oplossing ligt voor een goed pensioen voor mensen met zwaar werk", laat regeringspartij NSC weten.

Coalitiepartner VVD noemt het een "keurig akkoord". Tweede Kamerlid Thierry Aartsen is wel "blij dat de eisen van de vakbonden dat iedereen eerder moest kunnen stoppen nu definitief van tafel zijn". Volgens hem is iedereen nodig op de arbeidsmarkt.

In het akkoord staat dat er een definitieve regeling komt, maar in de cao-onderhandelingen zal worden afgesproken welke beroepen eronder gaan vallen. Er is geen limiet op het aantal mensen dat er onder kan vallen, maar als het meer dan 15.000 worden, gaan kabinet en vakbonden praten over "de oorzaken, de gerichtheid en bijsturen".

Ook uit de oppositie klinken positieve geluiden. Luc Stultiens van GroenLinks-PvdA prijst de vakbonden. Die hebben volgens hem door actie te voeren "afgedwongen dat vroegpensioen voor zware beroepen mogelijk blijft". Dat vindt ook Jimmy Dijk van de SP. Hij wil nu dat er ingezet wordt op verlaging van de AOW-leeftijd.

André Flach van de SGP vindt het ook "belangrijk dat goed uitgewerkt wordt wat zware beroepen zijn. Ook goed dat er gekeken wordt naar duurzame inzetbaarheid. Dat is belangrijk want de arbeidskrapte is groot, fit je AOW halen moet het uitgangspunt blijven."

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Pensioenen

286

Gerelateerde artikelen