Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegeneheid
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Sociale zekerheid algemeen
Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegeneheid
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Sociale zekerheid algemeen
UWV zal alleen in uitzonderlijke gevallen terugvorderen
Het "overgrote deel van de mensen" die door een fout van het UWV te veel uitkering hebben ontvangen, hoeft dit niet terug te betalen. Dat heeft minister Van Hijum van Sociale Zaken gezegd in een debat. "Kan je dan helemaal uitsluiten dat er nooit iemand iets zal moeten terugbetalen? Nee, dat kan niet voor 100 procent", voegde hij eraan toe. Alleen in "uitzonderlijke gevallen" zal de uitkeringsinstantie overgaan op terugvorderingen.
Ministerie SZW publiceert brochure ZZP - ja of nee
Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de brochure ‘ZZP – ja of nee’ gepubliceerd met een aantal voorbeelden om een idee te geven wanneer sprake is van loondienst of zzp. Het is niet altijd duidelijk of sprake is van loondienst of zzp. Dat kan per situatie verschillen en hangt af van hoe in de praktijk wordt gewerkt. Hierbij zijn meerdere kenmerken van belang.
Voorstel experiment om gemeenten sneller in te lichten over betalingsproblemen
Tot 20 oktober 2024 kunnen belangstellenden reageren op de internetconsultatie wijziging van de Tijdelijke regeling signaal betalingsachterstanden in verband met een experiment met betalingsachterstanden bij de Belastingdienst en Dienst Toeslagen. Deze conceptregeling is afkomstig van de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Van Hijum: Nederlanders krijgen het recht om een foutje te maken
Mensen moeten een klein foutje kunnen maken bij het aanvragen van sociale regelingen. Dat vindt minister Van Hijum van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Nu zijn de regels te streng, waardoor mensen soms hard gestraft worden vanwege een vergissing. Daar wil Van Hijum verandering in brengen via een wetsvoorstel. Bij de handhaving van de regels in de sociale zekerheid moet er meer worden uitgegaan van vertrouwen in mensen en moet er meer ruimte zijn voor maatwerk. Hij schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer.
Prinsjesdag 2024: Wetsvoorstel wijziging van de Algemene nabestaandenwet en de Participatiewet in verband met het in 2025, 2026 en 2027 niet afbouwen van de dubbele algemene heffingskorting in het referentieminimumloon
Minister Van Hijum van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft op Prinsjesdag het wetsvoorstel wijziging van de Algemene nabestaandenwet en de Participatiewet in verband met het in 2025, 2026 en 2027 niet afbouwen van de dubbele algemene heffingskorting in het referentieminimumloon bij de Tweede Kamer ingediend. Het wetsvoorstel is onderdeel van het pakket Belastingplan 2025. Het is de bedoeling dat de wet op 1 januari 2025 in werking treedt.
Kabinet maakt begin met hervorming sociale zekerheid
Om mensen meer zekerheid te bieden en werk meer te laten lonen, wil het kabinet hervormingen doorvoeren. Inkomsten, toeslagen en uitkeringen gaan veranderd worden. Maar het kabinet-Schoof erkent in het regeerprogramma dat het om een grote operatie gaat, waarmee het in deze regeerperiode alleen een begin kan maken.
Vragen en antwoorden voor werkgevers over betalen van uitkeringen
De Belastingdienst heeft een document samengesteld met antwoorden op vragen over het betalen van uitkeringen door werkgevers aan werknemers.
ZW-uitkering onterecht niet meegenomen in berekenen arbeidskorting
Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat de door X ontvangen ZW-uitkering tot zijn arbeidsinkomen dient te worden gerekend. Dat X voorafgaand aan de ZW-uitkering een WW-uitkering ontving, doet hieraan niet af.
Conclusie A-G: opgebouwde provisie telt mee bij berekening transitievergoeding
Advocaat-generaal prof. mr. dr. R.H. de Bock heeft naar aanleiding van een vraag van de Centrale Raad van Beroep geadviseerd dat bij het berekenen van de transitievergoeding gekeken moet worden naar de opgebouwde provisie en niet naar de uitbetaalde provisie.
Aanwijzingen Belastingdienst na arrest over loonkostenvoordeel bij overgang van onderneming
Op 24 mei 2024 heeft de Hoge Raad beslist dat het recht op loonkostenvoordeel (LKV) van de overdragende werkgever mee overgaat naar de overnemende werkgever. De Belastingdienst gaat in op het vervolg van dit arrest.