De uitkering van de KEW is gebruikt om de restschuld af te lossen. Mag dat fiscaal gezien? Het forum fiscaal dienstverleners, een onderdeel van de Belastingdienst, peilde de kennis van de aangesloten belastingadviseurs over dit onderwerp aan de hand van een casus met aansluitend een meerkeuzevraag. De helft koos voor het juiste antwoord.
Het forum legde de volgende situatie voor aan de leden:
Iemand heeft jaren geleden een KEW afgesloten. In 2017 heeft hij zijn woning verkocht met een restschuld. De uitkering van de KEW is gebruikt om de restschuld af te lossen. Er zijn jaarlijkse premies voldaan en de KEW voldoet aan de bandbreedte-eis.
De vraag: Heeft diegene in 2017 recht gehad op de vrijstelling KEW? De meerkeuzevraag met het percentage van gegeven antwoorden erachter:
- Een restschuld is geen eigenwoningschuld. Hij heeft daarom geen recht op de vrijstelling. (3%)
- Het aflossen van een restschuld is gelijkgesteld met de aflossing van een eigenwoningschuld, daarom bestaat recht op de vrijstelling. (50%)
- De fiscale faciliteit voor een KEW is per 1 januari 2013 afgeschaft. De vrijstelling bestaat niet meer. (4%)
- Zolang jaarlijkse premies zijn voldaan en de KEW voldoet aan de bandbreedte-eis, heeft hij recht op de vrijstelling.(43%)
Het juiste antwoord is dus 2.
Toelichting
Iemand voldoet aan de voorwaarden, zoals gesteld in artikel 10bis.6, lid 10 van de Wet inkomstenbelasting (Wet IB 2001), als hij de uitkering van de KEW gebruikt om de restschuld van de eigen woning af te lossen. Dit is ook bevestigd in vraag E10 in het document van de Belastingdienst 'Inkomstenbelasting vragen en antwoorden over gewijzigd fiscaal beleid en wetgeving met betrekking tot de KEW, SEW, BEW en BHW-kapitaalverzekeringen'.
NB: Een restschuld is geen eigenwoningschuld, maar op grond van artikel 3.120a van de Wet IB 2001 is de rente van een restschuld wel aftrekbaar.
Bron: Belastingdienst
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Inkomstenbelasting