Het vertrek van de Britten uit de EU-markt zal de eerste dagen van het nieuwe jaar nog niet voor veel zichtbare problemen zorgen. Het Havenbedrijf Rotterdam stelt dat de eerste dagen naar verwachting maar weinig bedrijvigheid zal zijn, ook omdat 1 januari 2021 voor zowel de Nederlanders als de Britten een officiële feestdag is. De eerste afvaart van de veerdienst tussen Hoek van Holland en Harwich van Stena Line op 1 januari zit "bij lange na" nog niet vol.
Pas na het weekend, als de vakantieperiode voorbij is, zal de bedrijvigheid in de haven gaan toenemen, verduidelijkt een havenwoordvoerder. Dan nog zal de drukte de eerste tijd te behappen zijn. De afgelopen weken was het juist extra druk. Met de deadline van 1 januari in zicht maakten bedrijven werk van het aanvullen van hun voorraden tegen de tot eind december geldende voordelige handelsomstandigheden.
De eerste afvaarten van de DFDS-veerdiensten vanaf Vlaardingen naar het Verenigd Koninkrijk staan voor 4 januari gepland. Ook deze zitten niet vol. De eerste oversteek van Stena Line vertrekt al wel op 1 januari. De boot biedt doorgaans plek aan ruim tweehonderd vrachtwagens. Volgens het bedrijf zijn pas tientallen plekken gevuld.
Van transporteurs en logistieke bedrijven was al bekend dat zij, waar mogelijk, even geen klussen aannemen om goederen het Verenigd Koninkrijk in te vervoeren. Dit vanwege de mogelijke problemen die aan de grenzen ontstaan als gevolg van de brexit. Belangenorganisaties als evofenedex en Transport en Logistiek Nederland zeiden eerder ook al de eerste dagen van het jaar weinig drukte te verwachten. Sommige bedrijven denken de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk weken zo niet maanden te kunnen vermijden.
Goedkeuring handelsakkoord
Het Britse Lagerhuis heeft woensdagmiddag ingestemd met het handelsakkoord het Verenigd Koninkrijk en de EU. Het akkoord werd met 521 stemmen voor en 73 stemmen tegen aangenomen. De overeenkomst werd gesteund door brexit-hardliners in de Conservatieve Partij van premier Boris Johnson. De belangrijkste oppositiepartij Labour stemde eveneens in met de brexitdeal. Labour-leider Keir Starmer wilde zo een no-dealbrexit voorkomen. Hij vindt wel dat het akkoord niet perfect en op verschillende punten nog onvolledig is. De Scottish National Party (SNP) stemde tegen omdat de handelsovereenkomst schade zou toebrengen aan de Schotse visindustrie. De SNP zegt dat door de brexitdeal de Schotse wens voor onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk wordt versterkt. De handelsovereenkomst is woensdag laat ook goedgekeurd door het Britse Hogerhuis. Koningin Elizabeth heeft de handelsdeal ondertekend.
Zowel het Schotse parlement als dat van Noord-Ierland hebben het verdrag woensdag afgewezen. Hun stemmingen hadden echter geen invloed op het wetgevende proces in Londen. De Schotten benadrukten nogmaals dat ze de brexit maar niks vinden, en in Noord-Ierland leeft onvrede omdat wordt gevreesd dat het Britse vertrek uit de EU alsnog voor economische schade in het gebied zal zorgen.
Woensdag eerder op de dag hebben twee prominente EU-functionarissen het handelsakkoord ondertekend. Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie en EU-president Charles Michel deden dat tijdens een korte ceremonie. Het Europees Parlement moet het akkoord ook nog goedkeuren. Omdat dat pas volgend jaar gebeurt, was er een voorlopige regeling nodig om te verzekeren dat er geen handelstarieven zouden gaan gelden. De Europese Commissie heeft een voorlopige regeling tot 28 februari voorgesteld om het EP de tijd te geven om de deal goed door te nemen.
Bron: ANP
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Europees belastingrecht