In dezelfde periode dat de overheid geen belasting heft op forse schenkingen voor de eigen woning zouden banken ook geen boeterente moeten rekenen bij vervroegd aflossen, vindt Vereniging Eigen Huis. De boeterente kan een forse schenking flink afromen. Dit ontmoedigt schenkers om gebruik te maken van de vrijstellingsregeling.
Vooral bij grotere schenkingen kan een boeterente fors oplopen. Als een klant zijn hypotheek van 200.000 euro met een schenking van 60.000 euro wil verlagen, kan de bank ongeveer 2.000 euro aan boeterente inhouden (*). In dat geval neemt de hypotheekschuld met slechts 58.000 euro af. Volgens banken is de boeterente een vergoeding voor de gemiste rente-inkomsten door het vroegtijdig terugbrengen van de lening. 
 
In de periode dat de verhoogde schenkingsvrijstelling van kracht is zouden banken hun boeterente bij extra aflossen moeten laten vallen. Ook banken hebben er baat bij als klanten extra aflossen. De hypotheekschuld komt dan weer in evenwicht komt met de gedaalde waarde van de woning. 
 
Huiseigenaren mogen in de meeste gevallen jaarlijks maximaal 10 procent van hun oorspronkelijke hypotheek boetevrij aflossen met eigen of gekregen geld. Obvion heeft de mogelijkheid om boetevrij af te lossen verruimd tot 20% van de oorspronkelijke hypotheeksom en Florius is tot op heden de enige geldverstrekker die zijn klanten helemaal geen boeterente rekent. "Boetevrij aflossen kan dus wel en andere banken zouden het voorbeeld van ABN AMRO-dochter Florius moeten volgen", aldus Rob Mulder, directeur Vereniging Eigen Huis. 
 
(*) Voorbeeld van een hypotheek van 200.000 euro, een resterende rentevaste periode van 5 jaar en een renteverschil van 1% tussen de contractrente en de huidige rente. 
 

Bron: Vereniging eigen huis

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting, Schenk- en erfbelasting

2

Gerelateerde artikelen