De kabinetsreactie naar aanleiding van het rapport ‘ongekend onrecht’ van de Parlementaire Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag (POK) is verschenen. Naast de maatregelen die direct betrekking op de gedupeerden van de toeslagenaffaire zijn er ook andere maatregelen aangekondigd.
In de kabinetsreactie is onder andere aan de volgende maatregelen aandacht besteed:
Invoeringstoets
Het kabinet wil nieuwe wet- en regelgeving voortaan een jaar na start van de uitvoering toetsen. Naast de nu al uitgevoerde uitvoeringstoets voorafgaand aan invoering wordt een expliciete toets een jaar na start van de uitvoering toegevoegd, de invoeringstoets. Hoofdvragen van die toets worden: werkt dit inderdaad zoals bedoeld is? Kloppen de aannames uit de uitvoeringstoets nog steeds? Wat is de kwaliteit van de uitvoering? Zijn er misschien knelpunten of nieuwe inzichten waar niet aan gedacht is? Hoe pakt de wet uit voor de mensen waarvoor deze bedoeld is?
Stand van de uitvoering en staat van de uitvoering
De Belastingdienst en Belastingdienst/ Toeslagen beginnen in 2021 naar voorbeeld van SVB en UWV met het opzetten van een ‘stand van de uitvoering’. Hiermee worden ongefilterd en overzichtelijk signalen met het kabinet gedeeld. Het kabinet deelt dit vervolgens met de Tweede Kamer. Praktijksignalen vanuit de rechterlijke macht, cliëntenraden en sociale advocatuur worden hier ook in meegenomen. Ook worden burgerpanels ingericht bij de Belastingdienst en bij de Belastingdienst/ Toeslagen.
Aanvullend op de ‘stand van de uitvoering’ wordt jaarlijks een overheids- en uitvoeringsbrede ‘Staat van de Uitvoering’ opgesteld. De ‘Staat van de Uitvoering’ bundelt inzichten uit afzonderlijke domeinen en wordt vergezeld door een rijksbreed en trendmatig beeld van de uitvoeringspraktijk. De ‘Staat van de Uitvoering’ focust nadrukkelijk op slepende problematiek voorbij de waan van de dag.
Verbeteren informatievoorziening aan de Tweede Kamer
Het kabinet kiest voor een ruimere informatievoorziening aan de Tweede Kamer. Vanaf 15 januari 2021 staan op de website van de Rijksoverheid de stukken die door het kabinet aan de POK zijn geleverd, waarbij alle informatie die enig verband houdt met de gebeurtenissen rondom de kinderopvangtoeslag ongelakt en leesbaar is in te zien, op enkele vertrouwelijk verstrekte stukken na.
Het verbeteren van de informatievoorziening beperkt zich niet tot de kinderopvangtoeslag. Bij elk stuk (wetsvoorstel, brief of nota) dat aan de Kamer wordt gestuurd, worden de onderliggende departementale nota’s, die de bewindspersonen hebben gebruikt voor de besluitvorming, actief openbaar gemaakt op rijksoverheid.nl en op termijn via PLOOI. PLOOI is het platform open overheidsinformatie en wordt gebruikt voor het verbeteren van de actieve openbaarmaking. PLOOI is nu al beschikbaar en fungeert als een verwijsindex. Het biedt een overzicht van alle overheidsinformatie op één centrale vindplaats.
De openbaarmaking vraagt nogal wat van de organisatie op de departementen. Daarom wordt naar verwachting met de openbaarmaking gestart vanaf 1 juli 2021.
Meldpunt fouten in overheidsregistratie
Als mensen niet weten waar ze moeten zijn om een onjuist gegeven in een overheidsregistratie te laten herstellen, kunnen ze sinds 1 januari 2021 terecht bij het meldpunt fouten in overheidsregistraties (MFO). Dit meldpunt brengt mensen en overheidsorganisaties met elkaar in contact om samen naar een oplossing te zoeken.
Wetsvoorstel multiprobleemsituaties en Maatwerkloket
Het kabinet werkt aan een wetsvoorstel multiprobleemsituaties met extra bevoegdheden die het voor lokale en landelijke professionals makkelijker maken om maatwerk te leveren als de situatie daarom vraagt.
Soms lopen de uitvoeringsorganisaties en gemeentelijke uitvoerders vast bij het realiseren van passende ondersteuning voor mensen. Het betreft dan veelal een unieke samenloop van factoren. Om ook in deze multiprobleemsituaties tot oplossingen te komen, worden alle uitvoeringsorganisaties aangesloten bij het Landelijk Maatwerkloket Multiproblematiek. Dit loket wordt ook opengesteld voor alle gemeenten. Via dit loket, dat fungeert als landelijk hulploket, worden instrumenten als de Overbruggingsprocedure of het Landelijk Escalatie Team (LET) ingezet.
Ook zal de voorgenomen Wet aanpak meervoudige problematiek sociaal domein er aan bijdragen dat gemeenten in samenwerking met andere partijen, waaronder uitvoeringsorganisaties, beter in staat zijn hun burgers passende ondersteuning te bieden.
Slot
De maatregelen worden de komende periode nader uitgewerkt. De uitwerking van deze maatregelen wordt gedaan samen met de uitvoerders, mede-overheden, andere betrokken instellingen en vertegenwoordigers van de verschillende doelgroepen. Nadat de verschillende maatregelen zijn uitgewerkt en van uitvoeringstoetsen zijn voorzien, wordt een nadere planning voor implementatie gemaakt.
Bron: Redactie TaxLive
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Belastingrecht algemeen