VVD-leider Mark Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom hebben gisteren hun deelakkoord over de begroting van 2013 gepresenteerd. Beide partijen willen graag de forensentaks van tafel, evenals de langstudeerboete. Om hiervoor dekking te vinden gaat onder meer de assurantiebelasting per 1 januari 2013 fors omhoog.
Lasten fors omhoog
Vlak na deze bekendmaking liet het Verbond van Verzekeraars al weten dat de afschaffing van de forensentaks de consument zo'n € 100 per jaar gaat kosten. Directeur Leo De Boer van het Verbond noemt de verhoging van de assurantiebelasting een sigaar uit eigen doos. "Met de afschaffing van de forensentaks wordt de forens misschien niet langer financieel geraakt op de weg, maar dan alsnog gewoon thuis."
Ook ondernemingsorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland verwerpen de verhoging van de assurantiebelasting. ‘Hiermee komt de rekening opnieuw bij burgers en bedrijven te liggen', aldus de ondernemingsorganisaties.
De assurantiebelasting is een belasting op verzekeringen zoals de auto-en inboedelverzekering. Niet over alle verzekeringen hoeft assurantiebelasting te worden betaald. zo zijn bijvoorbeeld levens-, arbeidsongeschiktheids-, ziektekosten-, en werkloosheidsverzekeringen vrijgesteld.
De aangekondigde verhoging van de belasting treft niet alleen consumenten maar ook bedrijven worden fors geraakt. Op veel bedrijfsverzekeringen zit namelijk ook assurantiebelasting, zoals aansprakelijkheidsverzekeringen, opstal-en inboedelverzekeringen en autoverzekeringen voor de auto's van de zaak. Volgens Geertje Janssen, woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars, gaat het ook om technische verzekeringen, bedrijfsrechtsbijstand, milieuverzekeringen etc. Zij verwacht dat het Nederlandse bedrijfsleven volgend jaar door de verhoging jaarlijks zo'n 400 tot 450 mln. euro extra op moet brengen.
In maart 2011 ging de assurantiebelasting ook al omhoog van 7,5% naar 9,7%. De belofte van het demissionair kabinet dat de belasting vanaf 1 januari 2015 weer omlaag gaat naar 9,5%, lijkt nu met de aangekondigde verhoging naar 21% uit te draaien op een loze belofte.
Bron: Redactie TaxLive