Miljoenen werknemers hebben niets aan een verhoging van de maximale kilometervergoeding, zoals het kabinet wil. Dat komt doordat velen helemaal geen reiskostenvergoeding krijgen. Dat blijkt volgens het AD uit onderzoek van de FNV, de grootste vakbond van Nederland, die de afspraken over reiskostenvergoedingen in de cao's onder de loep nam.
Slechts een derde van de Nederlandse werknemers krijgt de maximale onbelaste kilometervergoeding van 0,19 euro, blijkt uit het onderzoek van FNV. Daarbij keek FNV alleen naar de afspraken die zijn gemaakt in collectieve arbeidsovereenkomsten. "Van de 6 miljoen mensen die onder een cao vallen, is voor 2,6 miljoen een reiskostenvergoeding afgesproken", zegt Zakaria Boufangacha, vicevoorzitter van FNV tegen de krant. "Dat is heftiger dan ik verwachtte." En van die werknemers krijgt dus slechts een derde de maximale onbelaste vergoeding van 19 cent per kilometer."
Voor veel mensen zijn de vergoedingen veel lager dan 19 cent. "En dan gaat het om grote cao's zoals de ziekenhuizen, technische groothandels en de levensmiddelensector. Daar wordt niets betaald of maar tot 8 cent per kilometer. En in de kinderopvang is dat 11 cent." Het kabinet heeft besloten de belastingvrije kilometervergoeding te verhogen tot 21 cent per 2023 en 23 cent vanaf 2024, maar dat helpt niks zolang veel werknemers niet eens 19 cent halen, is de vrees bij FNV.
Om de kilometervergoeding is veel te doen vanwege de hoge brandstofkosten. Vakbond CNV meldde al eerder dat bijna negen op de tien werkenden moeten toeleggen op de reiskosten.
Eerder dit jaar zei werkgeversorganisatie AWVN op basis van onderzoek dat twee op de drie werkgevers de kilometervergoeding willen verhogen zodra de overheid de onbelaste vergoeding per kilometer opvoert. De vakbonden wezen er al op dat de meeste werknemers nu minder krijgen dan dat maximum. De vakbond roept alle werkgevers weer op om zo snel mogelijk 0,19 euro per kilometer te gaan betalen en zodra de maximale onbelaste vergoeding omhooggaat, om die te betalen. "Overigens kunnen werkgevers ook al meer betalen", zegt een woordvoerster.
Bron: FNV/AD