Twaalf bedrijven krijgen vervolgonderzoek naar 'kwaadwillendheid' bij de toepassing van de regels voor het inhuren van zelfstandigen volgens de Wet DBA. Deze actie is een van de resultaten van het toezichtsplan arbeidsrelaties tussen zelfstandig ondernemers en opdrachtgevers.
Het toezichtsplan richtte zich op het uitvoeren van bedrijfsbezoeken door de Belastingdienst bij 104 opdrachtgevers. Staatssecretaris Snel maakte de resultaten van het onderzoek bekend in een brief aan de Tweede Kamer. Alleen als de Belastingdienst kan aantonen dat bedrijven kwaadwillend handelen, kan tijdens het handhavingsmoratorium van de wet DBA gehandhaafd worden door het opleggen van naheffingen en boetes.
Het kabinet heeft het handhavingsmoratorium ingesteld in afwachting van nieuwe wetgeving voor het inhuren van zelfstandigen. De regels moeten zekerheid geven aan de opdrachtgever wanneer iemand buiten dienstbetrekking werkt en dus als zelfstandige mag werken. Ook wil het kabinet voorkomen dat ingehuurde zelfstandigen feitelijk in dienst zijn (schijnzelfstandigen).
Uit de brief blijkt dat bij 45 van de 104 bedrijfsbezoeken de opdrachtgever blijk gaf van voldoende kennis en ervaring met de wet DBA en de wettelijke bepalingen juist
toepast. Bij de overige 59 bedrijfsbezoeken leek sprake van in meer of mindere mate onjuist handelen. Hiervan is bij 12 bedrijfsbezoeken, op basis van het gesprek, geconstateerd dat de opdrachtgever de arbeidsrelatie niet juist heeft gekwalificeerd. Deze bedrijven krijgen een vervolgonderzoek.
Uit de bedrijfsbezoeken blijkt verder dat zich bij de Belastingdienst steeds meer bedrijven melden die willen voldoen aan wet- en regelgeving maar zich 'gedwongen voelen' met zzp'ers te werken omdat zij niet meer in dienst willen treden en liever zzp’er zijn, ondanks dat er feitelijk sprake is van een dienstbetrekking.
Bron: Ministerie van Financiën
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Arbeidsrecht, Inkomstenbelasting, Loonbelasting
Carrousel: Carrousel