Het plan voor een nieuwe waterbelasting van staatssecretaris Weekers van Financiën heeft allerlei onvoorziene gevolgen en leidt tot lastenverhogingen van meer een 1 miljoen euro voor bedrijven, schrijven VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Eerste Kamer. Zij verwachten dat de belasting kort na invoering volgend jaar bijgesteld moet worden, en vinden daarom dat zij in deze vorm niet ingevoerd mag worden.

Tariefstructuur 

De bestaande maximumgrens van 300 m3 is geschrapt en vervangen door een tariefstructuur die ertoe leidt dat bedrijven niet meer maximaal 50 euro aan waterbelasting betalen, maar bedragen oplopend tot meer dan 1 miljoen euro per bedrijf. Volgens de ondernemingsorganisaties zullen er met name in het midden- en kleinbedrijf effecten optreden die 'buiten proportie' zijn. 

Dubbele heffing 

Zij wijzen erop dat bijvoorbeeld bedrijven in de zout- en zandwinning die oppervlaktewater gebruiken en gezuiverd terugstorten, meer dan een ton kwijt zijn aan de belasting. Het doel van de belasting – duurzaamheid – zou op deze manier juist niet worden gediend. Ook kunnen er op deze manier dubbele heffingen ontstaan. 

Geen experiment 

VNO-NCW en MKB-Nederland vinden het 'volstrekt onverantwoord' om deze zaken volgend jaar op hun beloop te laten en eventueel in 2015 recht te trekken, zoals de staatssecretaris van plan is. 'Belastingheffing is geen laboratoriumexperiment', aldus de ondernemingsorganisaties. 
 
 
 

Bron: VNO-NCW

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Milieuheffingen

1

Gerelateerde artikelen