Mensen met een midden- of hoger inkomen kunnen volgens het kabinet volgend jaar rekenen op ruim 2 procent extra koopkracht. Dat hebben Haagse bronnen bevestigd na een bericht van RTL Nieuws.

De koopkracht van mensen met een lager inkomen stijgt iets minder hard. Zij gaan er volgend jaar 1,4 procent tot 1,8 procent op vooruit. Veel regeringspartijen hebben de afgelopen weken al aangegeven dat de middengroepen wat extra’s verdienen. Hoe dat wordt betaald is niet duidelijk. Wel is al bekend dat de zelfstandigenaftrek in de inkomstenbelasting wordt verlaagd en de verlaging van het tarief van de vennootschapsbelasting wordt uitgesteld.

Het Centraal Planbureau berekende vorige maand nog dat de koopkracht volgend jaar gemiddeld met slechts 1,2 procent zou stijgen. Het kabinet geeft dus extra geld uit om de koopkracht verder te laten stijgen.

De koopkracht valt vaak anders uit dan aanvankelijk voorspeld. De koopkracht is namelijk tevens afhankelijk van andere factoren zoals de inflatie. Daarnaast wordt er gerekend met gemiddelden voor groepen mensen, maar zijn er binnen die groepen grote verschillen door veranderingen in de persoonlijke situatie.

De koopkrachtcijfers worden altijd bekend gemaakt op Prinsjesdag en zijn tot die tijd geheim. RTL Nieuws heeft echter de zogenaamde augustusbrief in handen gekregen, waar de Miljoenennota op wordt gebaseerd. Tussen de brief en de uiteindelijke Prinsjesdagstukken zit meestal weinig verschil.

Bron: RTL Nieuws

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

7

Gerelateerde artikelen