De afspraak met het kabinet dat het budget voor de Rechtspraak in 2014 gelijk blijft, is overeind gebleven. Die conclusie trekt Joop Pot, de financiële man van de Raad voor de rechtspraak, uit de Miljoenennota die het kabinet deze week presenteerde.
De Raad voor de Rechtspraak en de minister van Veiligheid en Justitie kwamen eerder in 2013 overeen dat de Rechtspraak in 2014 en 2015 hetzelfde budget krijgt als in de afgelopen jaren. Vanaf 2016 moet de Rechtspraak het met minder geld doen. De Raad verwacht dat dit kan door de gerechtelijke procedures eenvoudiger te maken en te digitaliseren.
Vernieuwing
De Rechtspraak is blij dat de minister de modernisering van de Rechtspraak duidelijk in zijn begroting heeft opgenomen. De komende jaren gaat de Rechtspraak van papier naar digitaal en worden de civiel- en bestuursrechtelijke procedures aangepast. Hierdoor wordt de Rechtspraak toegankelijker, gebruiksvriendelijker en begrijpelijker voor de rechtzoekende. Dit is een gezamenlijk project van het ministerie en de Rechtspraak. De verantwoordelijkheden zijn gescheiden, aldus de Rijksbegroting. De minister zorgt voor de benodigde wet- en regelgeving, de Rechtspraak is verantwoordelijk voor digitalisering en procesinnovatie.
Ontslagrecht
Over verschillende onderwerpen die in de dinsdag gepresenteerde Miljoenennota en Rijksbegroting staan, adviseerde de Raad voor de rechtspraak al.
De modernisering van het ontslagrecht, een belangrijk onderdeel van het kabinetsbeleid, kan op hoofdlijnen op instemming rekenen, blijkt uit een eerder deze maand gepubliceerd advies (Zie Raad adviseert positief over wetsvoorstel over ontslagrecht).
Griffierechten
De minister wil de griffierechten (het bedrag dat betaald moet worden voor een gang naar de rechter) met gemiddeld 15 procent verhogen, staat in de Rijksbegroting. Met name de griffierechten voor zaken in hoger beroep stijgen fors, soms worden ze zelfs verdubbeld. De Raad voor de rechtspraak stelde in een advies in juni dat hij – ondanks begrip voor het feit dat een lichte verhoging gezien de moeilijke tijden nodig zijn - liever een andere verdeling van de verhoging had gezien tussen zaken in eerste en tweede aanleg, waarbij de verhoging in hoger beroep minder fors zou zijn (zie Raad voor de rechtspraak bezorgd over verhoging griffierechten).
Rechtsbijstand
Het kabinet wil ook het stelsel voor de rechtsbijstand herzien. De Raad waarschuwde in januari voor negatieve gevolgen die forse bezuinigingen op de rechtsbijstand kunnen hebben voor het grondrecht van toegang tot de rechter (zie Raad: rechtsbijstand op peil houden).
Bron: Rechtspraak
0