Door deze nieuwe wet is de Registratiewet 1970 gewijzigd, waarbij ook de registratie van onderhandse akten gedeeltelijk is afgeschaft. Dit is voortaan alleen mogelijk voor akten waarvoor registratie een wettelijk vormvereiste is. Het gaat hier voornamelijk om akten waarbij een bezitloos pandrecht wordt gevestigd. En zie hier de verwarring, want valt een voorovereenkomst nu onder een wettelijk vormvereiste?
Registratie onderhandse akten
De Belastingdienst zelf was hier niet duidelijk over en heeft zelfs diverse malen de registratie van voorovereenkomsten deze maand geweigerd. En dat zorgde weer voor de nodige ophef in de praktijk.
Inmiddels is hier een einde aangekomen en vermeldt de Belastingdienst op de site precies voor welke onderhandse akten registratie verplicht is. De voorovereenkomst of intentieverklaring staan hier bij. De Belastingdienst vermeldt namelijk de volgende onderhandse akten:
- akten waarbij iemand een pandrecht vestigt op een roerende zaak of op de opbrengsten daarvan
- akten waarbij iemand een pandrecht vestigt op een recht aan toonder, bijvoorbeeld op een aandelenportefeuille, of op de opbrengsten daarvan
- akten waarbij iemand een pandrecht vestigt op een recht dat niet aan toonder of order luidt, bijvoorbeeld op een productierecht zoals een melkquotum, of op de opbrengsten daarvan
- akte voor een stille cessie van vorderingen
- akten waarbij iemand aandelen op naam levert in een beursgenoteerde vennootschap
- een voorovereenkomst of intentieverklaring
De registratie van notariële akten vindt voortaan plaats langs elektronische weg. De uitvoering hiervan ligt sinds dit jaar bij de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB).
Bron: Redactie TaxLive
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Fiscaal ondernemingsrecht