De Belastingdienst heeft deze week de derde versie van de Nieuwsbrief Loonheffingen 2013 gepubliceerd, waarin de regels zijn opgenomen voor het inhouden en betalen van de loonheffingen. Vrijwel alle tarieven zijn nu bekend en verder worden onder meer de details verschaft over de tijdelijke pseudo-eindheffing voor hoge lonen.

In het Begrotingsakkoord 2013 (Lenteakkoord) is 'een eenmalige crisisbijdrage' opgenomen die moet worden opgebracht door werkgevers die in 2012 werknemers in dienst hebben die meer dan 150.000 euro verdienen. Over het bedrag boven de 150.000 euro moet in 2013 16 procent belasting betaald worden. Het gaat dus om een extra heffing naast de loonheffingen die al zijn ingehouden op dit loon. De opbrengst voor de overheid wordt geschat op 500 miljoen euro.

Om te bepalen of een werknemer meer dan 150.000 euro verdiende, moet worden uitgegaan van het loon in kolom 14 van de loonstaat, zo heeft de Belastingdienst nu in de Nieuwsbrief Loonheffingen bekendgemaakt. De pseudo-eindheffing hoog loon moet worden aangegeven in het aangiftetijdvak waarin 31 maart 2013 valt. Het maakt niet uit of de werknemer dan nog in dienst is: de heffing heeft immers betrekking op het loon over 2012.

Verbonden vennootschap

Als werknemers loon ontvingen van meerdere verbonden vennootschappen die bij hetzelfde concern horen, dan moet dat loon bij elkaar worden opgeteld. De Belastingdienst verstaat onder een verbonden vennootschap een vennootschap waarin de eigen vennootschap een belang heeft van minstens eenderde; of een vennootschap die ten minste eenderde belang heeft in de eigen vennootschap; of een vennootschap waarin een andere partij voor minstens eenderde een belang heeft, terwijl die partij ook minstens eenderde deel belang heeft in de eigen vennootschap.

WBSO

In de derde Nieuwsbrief Loonheffingen wordt ook aandacht besteed aan de Afdrachtvermindering speur- en ontwikkelingswerk (WBSO). Tot en met dit jaar moest de S&O-verklaring herzien worden als bleek dat minder dan 90 procent van de verwachte uren besteed was of als het bedrag van de S&O-verklaring per kalendermaand minstens 10.000 euro te hoog was vastgesteld. In die gevallen moest de werkgever een mededeling sturen naar Agentschap NL. Die drempels vervallen nu echter in 2013. Met andere woorden: als er minder uren aan S&O worden besteed of als er te veel S&O-vermindering is ontvangen, dan moet dat altijd gemeld en gecorrigeerd worden, hoe klein de afwijking ook is.

In deze versie van de Nieuwsbrief Loonheffingen zijn ook de tarieven, bedragen en percentages vanaf 1 januari 2013 opgenomen. Op een enkele uitzondering zijn die nu allemaal bekend.

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Loonbelasting

1

Gerelateerde artikelen