Na een telefoontje met de nieuwe Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen heeft de Duitse minister van Financiën Olaf Scholz tegen Bloomberg gezegd dat de regering-Biden bereid is om in OESO-verband tot een akkoord te komen over wereldwijde belastingheffing van big tech-bedrijven. 

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) bemiddelt in de discussies tussen bijna 140 landen en wil tegen de zomer de definitieve vormgeving van de herziening van het internationale belastingsysteem voor multinationals afronden.

Conflicten tussen de Europese Unie en de Trump-regering hebben de afgelopen jaren de gesprekken over wie buiten de VS Amerikaanse technologiebedrijven mag belasten gefrustreerd. Europa wil de traditionele manier om internetbedrijven te belasten herzien door heffingen door te voeren op inkomsten en niet op winst. Een deel van de waarde die Amerikaanse bedrijven in Europa creëren door middel van gerichte advertenties, de verkoop van data of andere diensten zouden door de EU zelf moeten worden belast.

Washington onder het Trump-bewind zag dat als 'een aanval' op Amerikaanse bedrijven. Veel Europese landen gingen vervolgens over op een eigen, nationale heffing. Frankrijk begon eind vorig jaar bedrijven een heffing van 3% op digitale inkomsten in rekening te brengen, wat leidde tot dreigementen van de regering-Trump om tarieven op te leggen voor $ 1,3 miljard aan Franse goederen. De VS beschuldigden ook Oostenrijk, Italië, Spanje en het VK ervan Amerikaanse bedrijven te discrimineren met hun digitale-belastingplannen.

De Europese Commissie gaat deze zomer verder met haar eigen plannen voor een EU-brede digitale belasting, voor het geval de OESO-inspanning geen overeenkomst oplevert. De OESO wil medio dit jaar overeenstemming krijgen over BEPS 2.0.

Bron: Bloomberg

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

4

Gerelateerde artikelen