Met de voorgenomen afschaffing van de salderingsregeling voor zonnestroom, moet ook een einde komen aan de boete die energiebedrijven in rekening brengen bij eigenaren van zonnepanelen die stroom terugleveren. Dat vinden VVD en SP, die een verbod op dergelijke terugleverkosten wettelijk willen vastleggen.

"Zonnepanelen moeten blijven lonen", vindt Tweede Kamerlid Silvio Erkens van regeringspartij VVD. Tegelijkertijd wil hij dat het op de energierekening "eenvoudig en duidelijk" wordt om te zien wat zonnepanelen opleveren. Daarom pleit hij voor afschaffing van terugleverkosten en andere heffingen.

Kamerlid Sandra Beckerman van oppositiepartij SP zou het "ontzettend kortzichtig" vinden om zonnepanelen op het dak onaantrekkelijk te maken. "Stop de stapeling van kosten voor mensen die panelen hebben of willen en schaf de terugleverboetes af."

Volgens ambtenaren van het ministerie van Klimaat en Groene Groei en toezichthouder ACM loopt de Kamer daarmee te hard van stapel. Ook zonder de salderingsregeling jaagt teruggeleverde stroom energiebedrijven op kosten. Het zorgt voor pieken en dalen op het stroomnet dat zij in balans moeten houden. Zij zullen dat in rekening blijven brengen.

Op welke manier die kosten verwerkt mogen worden, is wel een politieke afweging waar de Kamer dus over kan beslissen. Energiebedrijven kunnen de kosten in rekening brengen bij alleen bezitters van zonnepanelen, door terugleverkosten te blijven rekenen of via een lagere terugleververgoeding. Of ze kunnen de pijn verdelen over al hun klanten, via de stroomtarieven of het vastrecht.

In de wet die de afschaffing van de salderingsregeling regelt, staat dat bezitters van zonnepanelen vanaf 2027 een redelijke vergoeding moeten krijgen voor teruggeleverde stroom. De prijs per kilowattuur mag niet negatief zijn, maar kan op papier wel op nul uitkomen. De ACM wil graag de mogelijkheid om een minimumvergoeding op te leggen aan bedrijven die te weinig betalen. Klanten zouden daarmee makkelijker achteraf hun recht kunnen halen.

De terugverdientijd van zonnepanelen neemt door het afschaffen van de salderingsregeling toe naar minimaal 8 tot 9 jaar. Om die termijn te halen zullen huishoudens wel een veel groter deel van hun opgewekte stroom zelf moeten gaan gebruiken. Het is daarbij niet voldoende om bijvoorbeeld vaker de vaatwasser of wasdroger aan te zetten als de zon schijnt, erkennen ambtenaren van het ministerie. Zonder extra investeringen in bijvoorbeeld een thuisbatterij of elektrische auto kan het wel 15 jaar of meer gaan duren voordat een investering in zonnepanelen is terugverdiend.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Milieuheffingen

439

Gerelateerde artikelen