De Belastingdienst moet een pas op de plaats maken met het controleren van alle zzp'ers. Dat vindt regeringspartij VVD. De controles zouden zich voorlopig moeten toespitsen op zelfstandigen zonder personeel die tegen hun wil zelfstandig zijn. Dat meldt RTL Nieuws.
Vanaf 1 januari 2025 wordt door de Belastingdienst weer gehandhaafd en gecontroleerd of zzp'ers niet worden ingehuurd voor werk wat eigenlijk zou moeten worden uitgevoerd in dienstverband. Jarenlang werd dit niet gecontroleerd, maar er ontstaan volgens het kabinet te veel schijnconstructies. Bedrijven huren dan zelfstandigen in die eigenlijk het werk doen dat een werknemer moet doen. Zo'n bedrijf betaalt dan geen premies, en is flexibeler in het stopzetten van de opdracht.
Strenger handhaven op schijnzelfstandigheid leidt tot onrust onder opdrachtgevers. Er zou nog veel onduidelijkheid zijn over wat nu precies de criteria zijn waar de Belastingdienst naar gaat kijken. Volgens VVD-Tweede Kamerlid Thierry Aartsen is die duidelijkheid er nog niet en is de tijd voor controles nog niet rijp. "De Belastingdienst moet zich beperken tot het controleren van zzp'ers die tegen hun wil zelfstandig zijn of onder het minimumloon werken."
Het VVD-Kamerlid wijst er ook op dat de overheid zelf in grote problemen kan komen als ze moet stoppen met het inhuren van zelfstandigen die alleen de overheid als opdrachtgever hebben. "Als de overheid zichzelf gaat controleren, krijgt ze problemen met personeelstekort bij het gevangeniswezen, bij het COA en bij de Belastingdienst zelf", zegt Aartsen tegen RTL Nieuws.
De commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid houdt op donderdag 5 september een rondetafelgesprek over het naleven van de regels in de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA). Deze wet moet voorkomen dat zzp’ers als schijnzelfstandigen werken. De Wet DBA wordt opgevolgd door de Wet Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (VBAR) waarvan de verwachting is dat deze per 1 januari 2026 in werking treedt.
Update 6-9-2024: In het rondetafelgesprek met de Tweede Kamer laat de Belastingdienst weten geen brood te zien in de oproepen om nog even coulance te tonen bij de handhaving op schijnzelfstandigheid. Wat de fiscus betreft hebben bedrijven en zzp’ers voldoende tijd gehad om zich voor te bereiden. Nieuw uitstel is niet te verantwoorden tegenover mensen en bedrijven die zich al wel gewoon aan de regels houden. Voor hen ’zou het vrij ernstig zijn’ als de handhaving opnieuw vooruit wordt geschoven, zegt Berry Roks van de Belastingdienst. "Wij vrezen dat hun rechtvaardigheidsgevoel een enorme knauw zou krijgen", citeert de Telegraaf hem.
Bron: RTL Nieuws/Telegraaf
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Arbeidsrecht