De Nederlandse staat kan de opbrengst van de btw met zeker €1,5 miljard verhogen door bedrijven sneller en uitvoeriger te laten rapporteren over hun omzetbelasting. De btw wordt dan minder fraudegevoelig. Dat leren de ervaringen in Spanje en Italië na modernisering van de belastingaangifte, zeggen twee fiscalisten van Deloitte tegen het FD.

Michel Schrauwen en Oscar Smeets, beiden belastingadviseur bij Deloitte, constateren dat Italië en Spanje beiden het verschil tussen de theoretische en de feitelijke opbrengst van de omzetbelasting, het beruchte btw-gat, hebben weten te verkleinen. Beide landen hebben de laatste jaren extra rapportageverplichtingen ingevoerd voor het bedrijfsleven. Hierdoor krijgt de fiscus realtime of heel snel facturen onder ogen waarover btw is verschuldigd. Nederland heeft een dergelijk systeem niet.

Het btw-gat is het verschil tussen de jaarlijks geraamde en daadwerkelijk opgehaald btw-inkomsten van een land en daalt bij de meeste EU-lidstaten al een aantal jaren. De verwachting is dat dit jaar het btw-gat voor het eerst in jaren weer zal toenemen, mede door de coronacrisis. Een btw-gat wordt ook veroorzaakt door btw-ontwijking, grensoverschrijdende fraude, faillissementen, maar ook misrekeningen.

Volgens Schrauwen en Smeets belandde in Nederland in 2017 ruim 5% van de verschuldigde btw niet in de schatkist, oftewel €2,5 miljard. "Dat is nogal wat", zeggen zij tegen de krant. Volgens voorlopige cijfers heeft Italië zijn aanzienlijke btw-gat namelijk weten terug te brengen van 24% in 2017 naar 18% in 2019. In Spanje kromp het gat vanaf een veel lager niveau met 40% naar 2,2% in 2018. Een vergelijkbare daling als in Spanje zou de Nederlandse schatkist volgens de adviseurs tussen €1,5 miljard en €2,3 miljard opleveren — 'elk jaar weer'.

Wat in het FD-artikel ontbreekt is het feit dat Nederland het btw-gat in 2018 ten opzichte van het jaar daarvoor heeft weten te verkleinen naar 4,2%. Dat is in lijn met de trend dat de meeste EU-lidstaten, waaronder Italië en Spanje, hun btw-gat zagen krimpen. Alleen in Luxemburg (+2.5%), Litouwen (+0.8%) en Oostenrijk (+0,5%) groeide het btw-gat in 2018.

Verder bedraagt het Spaanse btw-gat in 2018 volgens een recent rapport van de EU inderdaad 2,2% als gemeten wordt met alternatieve data uit de Spaanse rapportageverplichtingen. Het Spaanse tekort beloopt echter 6% (in 2017 6,4%) als gemeten wordt met de schattingen uit de zogenoemde VTTL-meting, een meting waarmee ook het Nederlandse percentage tot stand is gekomen.

Bron: FD/Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Europees belastingrecht, Omzetbelasting

0

Gerelateerde artikelen