Een goede verhouding tussen het bedrijfsleven en de Belastingdienst is van belang voor een internationaal positief imago van Nederland als fiscaal aantrekkelijk vestigingsland. Hoogleraar internationaal belastingrecht Sjoerd Douma constateert echter een verharding van die relatie. "In combinatie met onduidelijke regelgeving leidt dat tot veel rechtsonzekerheid voor veel bedrijven."

Dat zegt de hoogleraar op BNR Radio waar hij antwoordde op de vraag hoe Nederland van zijn negatieve uitstraling als belastingparadijs kan afkomen maar tegelijkertijd het imago van een stabiele jurisdictie kan behouden. "'Ik denk dat Nederland het beste transparant kan zijn over wat het doet, feitelijk zeggen wat er gebeurt." Douma waarschuwt echter voor regelgeving, die terecht wordt aangescherpt, maar niet moet doorslaan en duidelijk toepasbaar moet blijven. Doorslaan naar bijvoorbeeld onduidelijke, in haast gemaakte regelgeving waarbij de fiscalist verwijst naar het recente richtlijnvoorstel Pijler 2 van de Europese Commissie.

Douma benoemt nog een ander risico voor druk of negatieve publiciteit als belastingparadijs, namelijk de verhouding tussen bedrijven en de Belastingdienst. "Wat je de laatste tijd waarneemt is dat die verhouding toch wel aan het verharden en verzakelijken is. Dat kán goed zijn, maar zeker niet altijd." De hoogleraar hoopt dat de - momenteel nog - goede band tussen bedrijven en de fiscus behouden blijft. "Ik denk zeker dat de Nederlandse belastingdienst - in vergelijking met andere belastingdiensten - een hartstikke goede belastingdienst is waar prima afspraken mee zijn te maken."

Douma is kritisch over het voorstel om agressief adviseren tegen te gaan door het beroep van belastingadviseurs te reguleren. Meer aandacht voor ethiek en moraal bij belastingadviseurs dwing je volgens de fiscalist niet af door regulering van het beroep. "Ik denk dat je misschien ook het tegenovergestelde als reactie kunt zien, namelijk een meer advocaterige opstelling van adviseurs. Nog vierkanter achter het belang van hun cliënten gaan staan. Misschien wel iets agressiever in de advisering kunnen gaan zitten."

Aan het einde van het interview noemt Douma drie belangrijke thema's die nu in de fiscaliteit spelen. Dat is de digitalisering van de economie en in de (controle)processen van de Belastingdienst, de inzet van belastingheffing om het klimaatprobleem op te lossen en tenslotte geschilbeslechting en de voorkoming van dubbele belastingheffing. Bij dat laatste waarschuwt de hoogleraar voor Pijler 2 die mogelijk gaat leiden tot veel internationale conflicten.

Het radio-interview is terug te beluisteren op de website van BNR.

Bron: BNR

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

Carrousel: Carrousel

10

Gerelateerde artikelen