De overheid wil dat zo veel mogelijk mensen in de eerste lijn geholpen worden, met name omdat dit goedkoper is dan ziekenhuiszorg. In de eerste lijn vallen bijvoorbeeld huisartsen, tandartsen, fysiotherapeuten, verloskundigen, maatschappelijk werkers en psychologen. Daarnaast wil de overheid ook dat eerstelijnszorgverleners meer gaan samenwerken, zodat patiënten sneller en completer geholpen kunnen worden. Zo moeten er meer gezondheidscentra komen en andere samenwerkingsverbanden waar meerdere zorgverleners samenwerken (bijvoorbeeld huisartsen, apothekers, kraamzorgers en fysiotherapeuten).
In dat kader is het dus niet zo vreemd dat Tweede Kamerlid Leijten van de SP vragen heeft gesteld over multidisciplinaire samenwerking in de zorg en btw-heffing. Heffing kan achterwege blijven als het bijvoorbeeld gaat om de gezondheidskundige verzorging van de mens door een arts. Maar niet alle prestaties van multidisciplinaire samenwerkingsverbanden vallen onder de btw-vrijstelling. Zo zijn ondersteunende en coördinerende werkzaamheden gewoon belast met btw. En daar wringt de schoen met de opvatting van het kabinet dat geïntegreerde zorg helpt bij het verbeteren van de kwaliteit van zorg en het beheersen van de kosten.
Gelet op de ontwikkelingen op het terrein van samenwerking in de eerstelijnsgezondheidszorg is Weekers daarom bereid om samen met de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de betrokken sector te bezien of er mogelijkheden zijn de btw-heffing voor bepaalde diensten aan te passen. Zodra er uitkomsten zijn zal Weekers de Kamer hierover informeren.
Bron: Redactie TaxLive
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Omzetbelasting