Als gevolg van de uitspraak van de Hoge Raad dat de vermogensmix in box 3 in strijd is met internationale verdragen, is de discussie over de compensatie voor de gedupeerde spaarders losgebarsten. Reden voor NPO Radio 1 om hoogleraar belastingrecht Koos Boer uit te nodigen hoe een rechtvaardige belasting er dan wel uit moet zien: "Heffen over werkelijke rendementen zoals we dat tot 2001 hebben gedaan. De hele wereld doet het, behalve Nederland."

De Leidse hoogleraar zegt in de nieuwsshow dat het lastig is om een nieuw systeem van vermogensbelasting te bedenken omdat het huidige systeem zo makkelijk is in de uitvoering. Jarenlang is uitgegaan van een vast rendement in box 3, omdat het ingewikkeld is voor de fiscus om voor iedereen het daadwerkelijke rendement te berekenen. "Je hoeft alleen maar naar het netto vermogen te kijken. In de uitvoering werkt dat verslavend. Daarom is het zo moeilijk om er afscheid van te nemen", meent Boer.

Mede door de lage rente leidde dat de afgelopen jaren tot veel onvrede bij met name spaarders, die belasting betaalden over een rendement dat zij in werkelijkheid nooit behaalden. Boer kan zich de onvrede goed voorstellen: "Box 3 is in zijn kern onrechtvaardig is. Mensen met weinig rendement betalen veel, mensen met veel rendement weinig." 

Als een fictief rendement zo onrechtvaardig is, komt de vervolgvraag om de hoek kijken hoe een werkelijk rendement dan moet worden belast. Boer geeft twee opties: "De smaken verschillen. Je kan het inkomen uit vermogen, zoals huur, spaarbrieven en dividend uit aandelen, belasten, maar ook een vermogenswinstbelasting invoeren. Dat laatste hebben we in Nederland bij particulieren nog nooit gedaan. Die twee systemen kun je overigens naast elkaar zetten omdat ze erg op elkaar lijken", zo stelt de hoogleraar vast.

Deze week komt er meer duidelijkheid over de toekomst van de vermogensrendementsheffing. De nieuwe staatssecretaris van Financiën Marnix van Rij kan uitkijken naar een zwaar eerste plenair debat woensdag in de Tweede Kamer, over de belasting op spaargeld en vermogensrendementen. Vrijdag komt Van Rij met een voorstel op hoofdlijnen om de gedupeerden te compenseren.

Het 10-minuteninterview met Koos Boer, waarin ook Tweede Kamerlid Mahir Alkaya van de SP het woord doet, is terug te beluisteren op de website van de publieke radio.

Bron: NPO Radio 1

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

Dossiers: Box 3

118

Gerelateerde artikelen