Al 20.000 bedrijven hebben vanwege de coronacrisis werktijdverkorting aangevraagd. Dat meldt een woordvoerster van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het gaat om zo'n 300.000 werknemers. De werktijdverkorting geldt ook voor uitzendbureaus, zo meldt de brancheorganisatie ABU.

Vrijdag waren er ruim 5000 aanvragen voor werktijdverkorting bij het ministerie binnengekomen. Dat was een verdubbeling ten opzichte van een dag eerder.

Heel veel ondernemers proberen in te loggen op het systeem van het ministerie om werktijdverkorting voor hun werknemers aan te vragen, aldus de woordvoerster. De website (www.uitvoeringarbeidsvoorwaardenwetgeving.nl) was maandagochtend daardoor soms moeilijk bereikbaar.

Veel bedrijven komen in de problemen door het coronavirus. Zondag maakte het kabinet bekend dat scholen, horeca en sportscholen de deuren tot 6 april moeten sluiten om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Werktijdverkorting is bedoeld voor uitzonderlijke moeilijkheden die niet onder het gewone ondernemersrisico vallen.

Werktijdverkorting ook voor uitzend- en payrollbedrijven

De speciale regeling voor werktijdverkorting geldt ook voor uitzend- en payrollbedrijven. Dat meldt brancheorganisatie ABU die daarover navraag deed bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

Bij de aanvraag moeten alle werknemers worden meegenomen waarvoor een loonbetalingsplicht geldt. Dat zijn alle eigen medewerkers en uitzend- en payrollwerknemers met vaste uren. Uitzendkrachten zonder vaste uren blijven buiten de aanvraag, net als oproepkrachten. Voor deze werknemers kan geen werktijdverkorting worden verkregen.

De ABU heeft de minister opgeroepen de werktijdverkorting ruimhartig toe te kennen en de regels soepel te hanteren voor uitzenders en payrollers.

Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Arbeidsrecht, Sociale zekerheid algemeen

Dossiers: Corona

0

Gerelateerde artikelen